Балтія Новини Міжмор'я

Білоруські прикордонники руйнують захисну стіну Литви

Наприкінці минулого тижня Литва завершила спорудження 500-кілометрового паркану з колючим дротом на кордоні з Білоруссю. Проте атаки на захисну стіну з допомогою нелегалів здійснюють білоруські прикордонники. Для цього вони заходять навіть на територію Литви.

Влада цієї балтійської країни вирішила посилити свій захист на кордоні після минулорічного напливу нелегальних мігрантів з Білорусі. У Литві такі дії назвали гібридною атакою від режиму лукашенка. Тепер дійшло до того, що білоруські прикордонники заходять на територію Литви, де розташований паркан, і допомагають руйнувати його для проникнення нелегальних мігрантів.

«Одна справа – привести мігрантів до кордону та виштовхнути їх, інша – те, що ми спостерігаємо прямо зараз, – руйнацію огорожі», – прокоментував ситуацію в ефірі радіостанції Ziniu radijas у вівторок, 30 серпня, радник глави держави Кястутіс Будріс, слова якого наводить білоруський інформ-ресурс «Зеркало», про це повідомляє Західний інформаційний фронт.

За словами пана Будріса, така ситуація ставить Литву у «дуже небезпечну зону». Адже білоруських посадових осіб відправляють до іншої країни для псування фізичного майна та засобів захисту.

«Ми опинилися на дуже тонкій і небезпечній межі, як ми кваліфікуватимемо такі дії (…). Це, щонайменше, провокація», – каже радник.

За інформацією «Зеркала», хоча на початку року потік мігрантів зменшився, останнім часом кількість іноземців, які намагаються перетнути литовський кордон нелегально, знову зросла.

Керівник Служби охорони держкордону Литви Рустамас Любаєвас каже, що почастішали і спроби пошкодити огорожу. Цьому, зокрема, сприяють озброєні люди, одягнені у форму білоруських прикордонників. Останні не зважають на той факт, що огорожа розташована на литовській землі. . Проте поки що затримати осіб, які руйнують захисні бар’єри, не вдалося.

Паркан і колючий дріт простягнулися на ділянці завдовжки 502 кілометри. Загальна протяжність спільної межі Литви та Білорусі 679 км. Понад 100 кілометрів кордону пролягає берегами річок та озер.

За даними литовських прикордонників, минулого року з Білорусі до Литви нелегально прибуло майже 4,2 тисячі осіб.

24 березня цього року литовський сайт LRT повідомляв про монтаж 300 кілометрів «різального» дроту і 150 кілометрів огорожі. Глава міністерства внутрішніх справ Аґне Білотайте тоді сказала, що «за рік можна зробити те, що не було зроблено за 30 років – роботи мають бути завершені за планом, до вересня». Як бачимо, литовці впоралися навіть трохи швидше.

У березні пані Білотайте повідомила, що окрім дроту та загорожі монтують сучасні системи моніторингу кордону.

«Після завершення цих робіт і будівництва 500-кілометрового фізичного бар’єру непоміченим перетнути кордон фактично буде неможливо», – казала Аґне Білотайте.

Можливо, тоді пані міністр внутрішніх справ Литви недооцінювала можливості білоруських слуг лукашенка та ще не знала межі їхнього нахабства.

Нагадаємо, що країни Європейського Союзу, які межують із Білоруссю, вирішили захиститися від міграційного тероризму лукашенка та путіна посиленням кордонів. Наприкінці червня 2022 року зведення паркану на межі з Білоруссю завершила Польща. В останній день червня Польська прикордонна служба у Твіттері повідомила про завершення будівництва стіни на кордоні з Білоруссю. Роботи тривали 5 місяців. Зведено понад 186 кілометрів металевого бар’єру. Витрачено 49 тисяч тон металу. Вартість цієї перешкоди становить понад 1,6 мільярда злотих. Або ж приблизно 350 мільйонів євро.

Білоруські прикордонники чи не щодня продовжують атакувати польську стіну і сприяти проникненню нелегалів. Так, учора, 29 серпня, восьмеро іноземців, у тому числі з Ємену, Сирії та Судану, спробували нелегально проникнути на територію Республіки Польща.

Як нещодавно розповів Білоруському інформаційному центру литовський активіст Валдас Барткевічюс, прикордонники Білорусі допомагають нелегальним мігрантам із Близького Сходу й Азії перетинати кордони з Польщею і Литвою. За словами співрозмовника БІЦу, окрім нелегалів, у Литву від режиму лукашенка втікають і білоруси. Їм доводиться перелазити через паркан і колючий дріт. Поранених білорусів Литва приймає, а от «нелегалів лукашенка» не пропускає.

У Польщі вважають атаки нелегалів цілеспрямованою політикою лукашенка-путіна, що становить загрозу національній безпеці.

Related Posts