Молдова/Румунія НАТО

Президентка Європарламенту: потрібен оборонний союз для зміцнення безпеки Молдови

Президентка Європейського парламенту Роберта Метсола заявила про необхідність створити в ЄС союз з питань безпеки, який зможе допомагати Молдові зміцнювати систему безпеки. 

Про це вона сказала під візиту до Молдови, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на молдовське видання Newsmaker.

Метсола відповідала на запитання кореспондента видання, чи може ЄС допомогти Молдові захистити свій повітряний простір, враховуючи, що російські ракети не раз пролітали над Молдовою, а частина збитої в Україні ракети впала на території республіки.

Як заявила глава Європарламенту, ЄС розглядає Молдову як країну, яка разом з Україною “твердо стоїть перед дуже серйозною війною”.

“Це конфлікт та атака, до яких ми маємо краще підготуватися. І ми маємо зміцнити нашу інфраструктуру безпеки. І в цьому сенсі Європарламент дуже чітко висловився за створення стабільного союзу з оборони та безпеки, який доповнить НАТО. Який допомагатиме таким країнам, як Молдова, зміцнювати безпеку та запобігати ще серйознішим загрозам. Це для нас тривожний сигнал про те, що може статися будь-що, і ми маємо бути до цього готові”, – сказала Метсола на пресконференції.

При цьому вона зазначила, що президентка країни Мая Санду та влада Молдови успішно справляються з цими викликами.

Напередодні до Кишинева з візитом прибула президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та повідомила, що Європейська комісія підготувала новий пакет допомоги для Молдови, аби впоратися з енергетичної кризою взимку.

Між тим, президентка Молдови Мая Санду переконана, що відновлення повноцінного миру у російсько-українській війні можливе тільки після повного виведення російських військ з України.

Related Posts