Балтія

Президенти країн Балтії позитивно оцінюють 20-річний досвід членства в ЄС

У спільній заяві президенти трьох країн Балтії зазначають, що за останні два десятиліття їхні країни досягли швидкого економічного зростання, стабільності та безпеки. Вони також стали яскравим прикладом успіху європейської інтеграції та трансформації, передає Польське радіо

Вступ країн Балтії до Європейського Союзу і НАТО 20 років тому докорінно змінив геополітичний простір регіону, вважають президенти Литви, Латвії та Естонії Ґітанас Науседа, Едгар Рінкевичс і Алар Каріс. Як вони підкреслюють, це було рішення, яке вплинуло на майбутнє цих країн. 

У спільній заяві президенти трьох країн Балтії зазначають, що за останні два десятиліття їхні країни досягли швидкого економічного зростання, стабільності та безпеки. Вони також стали яскравим прикладом успіху європейської інтеграції та трансформації.

«Сьогодні ми сміливо беремо на себе відповідальність за внесок у майбутнє Європи», — йдеться у заяві.

Лідери зазначають, що вступ до Європейського Союзу також позитивно вплинув на економіку Литви, Латвії та Естонії. Валовий внутрішній продукт країн Балтії зараз становить 160 мільярдів євро. Це в чотири рази більше, ніж 20 років тому. Прямі іноземні інвестиції зросли в шість разів.

Науседа, Рінкевичс і Каріс також наголошують на необхідності підтримки України, Молдови та Грузії на їхньому шляху до євроінтеграції. Як вони зазначають, народи цих країн поділяють одну і ту ж мрію, і «історичний досвід дозволяє нам зрозуміти і відчути її».

1 травня 2004 року до Європейського Союзу приєдналися 10 країн — Польща, Чехія, Словаччина та Угорщина, країни Балтії — Естонія, Литва та Латвія, а також Словенія, Кіпр та Мальта.

Related Posts