Війна Новини Міжмор'я Польща Про Україну Співробітництво

Володимир Зеленський: Україні потрібні польські МіГи

«Україна вдячна за допомогу, яку Польща надає їй з початку російського вторгнення, але зараз увага уряду у Варшаві до оборонних потреб Києва дещо ослабла», — заявив у понеділок, 26 серпня, президент України Володимир Зеленський. «Ми закликаємо передати літаки МіГ», — додав він. Київ також очікує, що Варшава приєднається до захисту українського неба від російських ракет і безпілотників

«Сьогодні увага польської сторони до нашої обороноздатності дещо послабилася. Мабуть, Польща дала нам те, що могла. Однак деякі речі залишилися в Польщі. (…) Є конкретні питання. Нам дуже потрібні ваші МіГи», — сказав Володимир Зеленський на пресконференції у Києві, передає Польське радіо.

За його словами, Польща могла б передати свої пострадянські винищувачі:

«Нам дуже потрібні вашій МіГи, ваші літаки, і ми не будемо витрачати час на тренування наших пілотів. І ми знаємо про ці літаки, і ми знаємо цю кількість літаків. Я піднімав це питання і з Анджеєм (Дудою — ред.), і з прем’єр-міністром Дональдом Туском. Поки що позитивного рішення, на жаль, немає».

Володимир Зеленський зазначив, що Польща також може зіграти важливу роль у збитті російських ракет над Західною Україною:

«Я так розумію, потрібна підтримка кількох країн. Польща, я так розумію, вагається бути наодинці з таким рішенням в НАТО. Я думаю, що це призвело би до позитивного рішення з боку Румунії. Але мені здається, тут всім нам треба працювати над тим, щоби США підтримали це рішення».

Польща вже передала Україні не менше десятка МіГів. Передача більшої кількості, як вказує польська влада та експерти, має передбачати заміну цих машин на інші винищувачі.

Related Posts