Новини Міжмор'я Польща

У Польщі не можуть дійти згоди щодо призначення послів

Польща не має свого дипломатичного представника у найбільш гарячих точках світу, передає Польське радіо.

«Уряд намагається позбавити президента його конституційного права призначати послів». Так президент Анджей Дуда висловився про на суперечку з Міністерством закордонних справ щодо відкликання 50 польських послів.

Про цей випадок Анджея Дуду запитали журналісти під час його візиту до Південної Кореї.

«Я хочу реалізовувати процедуру, за якою останні 30 років посли призначаються за погодженням з президентом. Цього дотримувались усі уряди і всі президенти до цього дня. Раптом з’являється уряд Дональда Туска і намагається позбавити президента його прерогатив. Це насміхання із верховенства права. Але я цього не допущу».

У березні міністр закордонних справ Радослав Сікорський відкликав 50 польських послів з різних країн. Відтоді ці посади залишаються вакантними, оскільки президент відмовляється призначати на їх місце нових дипломатів.

Анджей Дуда стверджує, що уряд не погодив з ним рішення про відкликання послів. Міністерство закордонних справ наголошує, що повноваження у цій сфері належать уряду. Польща не має свого дипломатичного представника у найбільш гарячих точках світу: Україні, Ізраїлі та Сполучених Штатах.

Related Posts