Аналітика Експертна думка Молдова/Румунія Новини Міжмор'я

Цуркану: У ЄС, швидше за все, немає плану для Молдови на даний момент

Повідомлення, передане представником ЄС Федерікою Могеріні, згідно з яким ЄС буде уважно стежити за формуванням нового уряду Молдови і програмою, є дуже збалансованим і нагадує примирення з боку зовнішніх партнерів.

У той же час, воно говорить про те, що в Республіці Молдова все досить серйозно. Думки були висловлені в ході передачі “Ora expertizei” на Jurnal TV, передає point.md.

Експерт в галузі суспільної політики Штефан Глигор вважає, що сигнал з боку ЄС є несуттєвим, дуже стриманим і збалансованим. “Він не є особливим, він не такий наполегливий, якими були заяви і резолюції Європейського парламенту, в тому числі про надання макрофінансової допомоги, в яких дуже чітко були сказані деякі речі в контексті виборчої реформи”, – заявив Штефан Глигор. На його думку, тон ЄС дуже врівноважений, тому що опозиція в Республіці Молдова є тією організацією, від якої очікувалися певні дії.

Журналіст Олександру Козер каже, що в повідомленнях, переданих європейськими чиновниками, він побачив якесь примирення. За його словами, в передвиборчій кампанії голосами деяких чиновників було зроблено дуже багато закликів про вільні, чесні вибои, тому що їх результати дуже важливі, але тепер це повідомлення було більш лояльне.

Політичний коментатор Влад Цуркану стверджує, що поняття “бути стурбованим”, що використовується європейськими чиновниками на дипломатичній мові, означає, що в Республіці Молдова все досить серйозно. За його словами, у ЄС, швидше за все, немає плану для Молдови на даний момент. “Ми не повинні чекати від Європейського союзу, щоб він вирішив наші проблеми. Якби ми хотіли, щоб це формальне ставлення було замінено на більш змістовну участь ЄС, в Кишиневі повинні з’явитися відповідальні, серйозні політики і суб’єкти. Громадянське суспільство має об’єднатися і сказати своє слово, щоб ЄС знав, з ким він може говорити в Кишиневі “, – сказав Влад Цуркану.

Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні заявила, що Європейський союз буде уважно стежити за формуванням нового молдавського уряду і програмою, яку цей виконавчий орган буде впроваджувати. У той же час вона сказала, що ЄС буде уважно стежити за ситуацією з дотриманням правової держави і, зокрема, впровадженням Угоди про асоціацію.

Related Posts