Антиросійський фронт Грузія/Вірменія Новини Міжмор'я Позиція Співробітництво США

Держдепартамент США: Ми не зупинимося, поки Росія не припинить окупацію суверенної території Грузії

Ми отримали повідомлення, що підтримувані Росією де-факто влада почала процес бордерізаціі в селі поблизу лінії адміністративного кордону Південної Осетії. Ці дії становлять загрозу для миру і стабільності, – про це йдеться в заяві прес-спікера Держдепартаменту США від 8 серпня, передає Грузія Online.

Державний департамент США відгукується на 11 річницю серпневої війни і ще раз закликає Росію до виконання зобов’язань.

«Минуло 11 років з часу російського вторгнення в Грузію. Були вбиті і поранені сотні людей, більше 190 000 цивільних осіб були вимушено переміщені. Для багатьох наслідки конфлікту тривають донині: знищені засоби до існування, розділені сім’ї, обмеження свободи пересування, приватна власність, яка до сих пір не повернута. Протягом останніх 24 годин ми отримали повідомлення про те, що підтримувана Росією де-факто влада почала процес бордерізаціі в селі поблизу лінії адміністративного кордону Південної Осетії. У разі, якщо бордерізація буде завершена, іригаційна система села закриється. Ці дії становлять загрозу миру і стабільності », – йдеться в заяві.

У ньому наголошується, що Росія постійно порушує право грузинського народу на безпеку і власність.

«Крім того, російське вторгнення в Грузію і окупація 20 відсотків її території є грубим порушенням Хартії ООН, Гельсінського акту та фундаментальних норм і принципів міжнародного права.

Ми закликаємо Російську Федерацію відкликати визнання т.зв. незалежності окупованих територій Грузії, регіонів Абхазії і Південної Осетії », – йдеться в заяві.

США закликають Росію повністю виконати угоду про припинення вогню від 12 серпня 2008 року. «Ми закликаємо Російську Федерацію повністю виконати прийняте за посередництва ЄС угоду про припинення вогню від 12 серпня 2008 року про виведення сил з окупованих територій Грузії. Також закликаємо Росію вжити і виконати зобов’язання не застосовувати вогонь проти Грузії. Ми не перестанемо працювати, поки Росія не припинить окупацію суверенної території Грузії. Ми підтримуємо право сотень тисяч вимушено переміщених осіб і біженців на безпечне і гідне повернення в свої будинки. Нарешті, ми підтримуємо грузинський народ і чекаємо того дня, коли разом відзначимо закінчення окупації Росією території Грузії », – йдеться в заяві.

Related Posts