Балтія Про Україну

В знак солідарності з Україною деревом року в Латвії обрана кримська липа

Латвійське товариство дендрологів символом 2019 року обрало кримську липу (Tilia x euchlora K. Koch). Віце-президент товариства Гвідо Лейбург пояснив агентству LETA, що це жест солідарності з українськими дендрологами.

“Латвійське товариство дендрологів засуджує анексію Кримського півострова Росією і закликає до мирного вирішення конфлікту. Ми хочемо нагадати суспільству про необхідність зміцнювати співпрацю, демократію і загальнолюдські цінності в Європі. У 2006 році латвійські дендрологи відвідали парки та ботанічні саду України, поклавши початок нашим дружнім взаєминам з українськими колегами “


– розповів Лейбургс.

Кримська липа – завезена в Латвію порода. Це гібрид липи звичайної і липи кавказької, і ареал його походження – східна Україна. Дерева досягають 25 метрів у висоту. Кримська липа цвіте пізніше, ніж звичайна – десь в кінці липня і на початку серпня – а квіти пахнуть сильніше. Рослина більш стійке до хвороб і паразитів, порівняно невибагливо, але має одну неприємну особливість: під час цвітіння викликає часту загибель бджіл і джмелів.

Кримську липу вирощують в Латвії з XIX століття, але зустрічається вона досить рідко. Це одна з найкрасивіших лип в Латвії, вважає Лейбургс.

Related Posts