Новини Міжмор'я Польща

У Польщі хочуть зняти імунітет із суддів та прокурорів комуністичної епохи

Слідчий відділ Інституту національної пам’яті Польщі направив дисциплінарним судам подання про зняття імунітету сімом суддям і прокурорам комуністичної епохи.

Про це повідомив міністр юстиції – генпрокурор Польщі Збігнєв Зьобро, повідомляє Укрінформ.

“Ми хочемо щоб особи, які скоїли негідні судові злочини, відповіли за свою поведінку”, – заявив Зьобро.

Він зазначив, що упродовж 30 років існування демократичної Польщі була наївна віра у те, що судова система самостійно позбудеться осіб, які служили комуністичній владі, зокрема і радянським окупантам.

Сімом суддям і прокурорам комуністичної епохи інкримінується те, що вони були причетними до безправного засудження за опозиційну діяльність щонайменше 10 осіб у період 1981-1982 років. Йдеться про трьох суддів Поморського військового округу і чотирьох прокурорів військової прокуратури гарнізону міста Кошалін.

Зьобро поінформував, що серед цих сімох осіб є і двоє, які донедавна були суддями Верховного суду Польщі.

Політики правлячої коаліції в Польщі звинувачують судову гілку влади країни у тому, що вона самостійно не очистилася від діячів комуністичної епохи. Це було однією з причин внесення змін до ряду законів про функціонування судових органів Польщі, зокрема до законів про Конституційний та Верховний суди, та це викликало упродовж останніх двох років протести у Польщі, а також введення щодо Польщі з боку Єврокомісії процедури, пов’язаної з 7 статтею Договору ЄС, що передбачає обмеження повноважень країни-члена Спільноти.

Related Posts