Новини Міжмор'я Польща Про Україну

Поляки в Україні вшанували пам’ять жертв смоленської катастрофи

За жертв смоленської катастрофи і катинського злочину молилися у костелах Києва, Житомира, Харкова і Луцька

У середу, 10 квітня, польська громада в Україні молилися за жертв смоленської катастрофи і катинського злочину. У Києві перед польським посольством поклали квіти і запалили свічки. Меси за жертвами відправили, зокрема, у римо-католицьких храмах у Львові, Житомирі, Луцьку та Харкові, передпє “Польське радіо”.

Пам’ять жертв смоленської катастрофи вшанували поляки з київської організації «Згода». Крім запалених свічок перед входом до Посольства Республіки Польща, поклали також вінок із біло-червоною стрічкою. Київські поляки молилися за жертв катастрофи минулої неділі під час меси у костелі святого Миколая.

Вчора богослужіння за жертвами смоленської катастрофи та катинського злочину відправили у житомирському кафедральному соборі святої Софії. У Житомирі відкрили також підготовану Інститутом національної пам’яті Польщі виставку «Катинський злочин». У заходах взяли участь місцеві поляки та посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький.

«Сьогодні спільно із групою генерального консула у Вінниці Даміана Цярцінського, поляками Житомирщини, католицьким духовенством, представниками влади області та міста ми вшанували пам’ять жертв смоленської катастрофи і катинського злочину. Ми поклали квіти до пропам’ятної дошки світлої пам’яті президента Лєха Качинського та молилися у соборі св. Софії», – сказав Ціхоцький.

У Житомирській області – найбільша польська громада в Україні і цей регіон є одним із найважливіших культурних польських центрів країни.

Крім Києва, Житомира, Харкова і Луцька за жертв молилися також в Одесі над Чорним море, де поклали квіти до меморіальної дошки Лєху Качинському.

Нагадаємо також, що у дев’яті роковини трагедії неподалік Смоленська віце-міністр закордонних справ України Василь Боднар написав у Twitter: «Вічна пам’ять Президенту Польщі Леху Качинському і всім жертвам Смоленської трагедії! Росія має відповісти!».

Related Posts