Uncategorized

Родини загиблих естонців вимагають компенсації у французькому суді

У Франції триває судове слухання за позовом, поданим родичами загиблих в корабельній катастрофі порома “Естонія”, яка сталася 1994 року.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на AFP.

Кораблероща порома “Естонія”, яка вже визнана найбільшою корабельною трагедією в Європі в мирний час, сталася 28 вересня 1994 року, коли судно прямувало з Таллінна до Стокгольма. На борту перебувало 989 осіб, з яких загинуло 852 людини. Ще 138 осіб вдалося врятувати. Рятувальники змогли відшукати лише 94 тіла загиблих.

У 1997 році розслідування за участі міжнародних експертів встановило, що через шторм у судні відкрився висувний носовий козирок, що спричинило потрапляння води на палубу з автомобілями. Це й стало причиною стрімкого затоплення судна. Водночас, ані німецький суднобудівник Meyer-Werft, ані французька компанія Bureau Veritas, які визнали судно “відповідним нормам”, так  і не були притягнуті до відповідальності за морську катастрофу.

Сьогодні, через майже через чверть сторіччя, 1116 родичів загиблих та пасажирів, котрі врятувалися у аварії, вимагають 40,8 мільйонів євро компенсації від зазначених двох компаній. Позов розглядається французьким судом у Нантеррі, де розташовані компанія Bureau Veritas. Судові слухання, які почалися в п’ятницю, 12 квітня, триватимуть до понеділка, коли суд має дати висновок щодо відповідальності компаній.

Раніше родини жертв аварії, які вимагали незалежних розслідувань причин трагедії, отримали компенсації від збанкрутілого на сьогодні естонського судновласника Estline.

Related Posts