Uncategorized

Коаліційна епопея в Молдові

Парламентські вибори у Молдові не принесли політичної стабільності країні, адже новообрані парламентарі вже більше місяця не можуть створити коаліцію, необхідну для призначення спікера й нового уряду.

Дискусійна коаліція

За підсумками парламентських виборів жодна з партій не набрала достатньої кількості голосів для формування парламентської більшості. Молдовські соціалісти отримали 35 місць, демократи – 30, блок ACUM – 26, партія “Шор” – 7 мандатів, і незалежні кандидати – 3 мандати. Переговори між представниками проєвропейського блоку ACUM та більш орієнтованою на РФ Партією соціалістів, не принесли бажаних результатів й засвідчили невисокі шанси створення коаліції між найбільш рейтинговими партіями. Представник ACUM Олександр Слусар заявив, що його політична сила не розглядає варіанту створення коаліції з Партією соціалістів, а пропонує лише партнерство в прийнятті “антиолігархічних законів “.

Зокрема, члени ACUM готові розглядати пропозиції ПСРМ про деолігархізацію, реформу юстиції, а також соціальні програми, але проекти, пов’язані з геополітикою, не підтримуватимуть. А також у партії зазначають, що не планують брати участі у розподілі посадових квот через ідеологічні відмінності із соціалістами. ACUM готові обговорювати “антиолігархічні законопроекти”, але не зважуються на розгляд питань щодо НАТО і мовної проблеми, які розділяють молдовське суспільство.

До того ж ACUM хоче, щоб спікером парламенту став один з їхніх лідерів Андрій Нестасе, а міноритарним урядом, на думку членів блоку, повинна керувати їх представниця Майя Санду. У відповідь, представник від соціалістів Іон Чебан зауважив, що «ми не будемо погоджуватися на цей варіант, але залишаємося відкритими для подальших обговорень». Водночас, позиція потенційних політичних союзників викликала в соціаліста здивування: “Назвіть мені хоч одну країну в Європі, в якій би партія, що отримала за підсумками виборів третє місце, вимагала пост спікера і прем’єра. Назвіть хоч одну країну, і тоді можна продовжувати діалог”, – зазначив Чебан.

У виступі за підсумками переговорів депутат-соціаліст Іон Чебан зазначив, що соціалісти не підтримають міноритарний уряд ACUM. А пізніше на брифінгу Чебан додав, що соціалісти не бажають дострокових виборів, але не виключають варіанту їх проведення, якщо не вдасться прийти до спільного знаменника. Водночас варіант формування коаліції з Демократичною партією, яку очолює найбагатший бізнесмен країни Влад Плахотнюк, соціалісти вважають неприйнятним. А з блоком ACUM коаліцію створити все ніяк не вдається.

При цьому ACUM заздалегідь попереджає, про дуже малу ймовірність  формування парламентської більшості з соціалістами. За словами Слусара, “Нам не цікава коаліція з соціалістами”. А Андрій Нестасє заявив, що не хоче «домовлятися з одними злочинцями для того, щоб прибрати інших злочинців». Взагалі ACUM поки заперечує можливість вступу в будь-який формат коаліції та називає вибори нечесними.

Хоча лідери ACUM Майя Санду і Андрій Нестасе у цій ситуації дотримуються послідовної позиції, адже будучи впевненими у своїй перемозі, напередодні дня голосування підписалися під петицією-зобов’язанням не вступати в майбутньому парламенті в коаліцію з демократами і соціалістами. А колишній прем’єр-міністр Молдови Олександр Муравський вже назвав цю петицію «заявою самозакоханих егоїстів», зауваживши, що політика якраз і передбачає досягнення компромісів.

Водночас, президент країни Ігор Додон, який доклав чимало зусиль для консенсусу між партіями, вже висловив жаль з приводу відмови блоку «ACUM» від участі в коаліції, закликавши парламентські сили відмовитися від політичних амбіцій і почати думати про вирішення соціальних та економічних проблеми країни.

Дострокові вибори?

Ситуація виглядає так, ніби обидві політичні сили не планують досягати консенсусу щодо майбутньої коаліції, інакше б не ставили умов, які, є неприйнятними для їх опонентів, і їм це добре відомо. Якщо коаліції створити не вдасться, то найбільш імовірним сценарієм називають дострокові вибори. Для затвердження прем’єра і нового складу уряду необхідні голоси не менше 51 депутата зі 101. Згідно з молдовським законодавством, якщо парламентська коаліція не буде створена впродовж трьох місяців після початку роботи парламенту, тобто 21 березня, тоді президент має право розпустити парламент і призначити дострокові парламентські вибори.

На думку економічного експерта Віорела Гирбу, рішення цієї проблеми саме й полягає в розпуску парламенту в разі неможливості формування уряду. Саме для недопущення вакууму влади в країні, необхідно запустити цей “механізм, який використовується у всіх демократичних країнах”. Політичні партії повинні відповідально підходити до розвитку подій, тому треба призначати нові вибори. “Адже ми можемо жити без парламенту багато років. Як це було з призначенням Миколи Тімофті, коли ми три роки ніяк не могли обрати президента. Приблизно та ж ситуація може трапитися з парламентом, який буде на сто відсотків не функціональним і нікому не буде потрібен”, – вважає експерт.

Політолог Едуард Варданян прогнозує, що у випадку дострокових парламентських виборів, заснованих на ідентичній змішаній системі голосування, Демократична партія збереже здобуте число мандатів або навіть збільшить кількість депутатів. А Партія соціалістів або збереже існуючу кількість депутатів, або збільшить їх представництво. Натомість блок ACUM може втратити 3 або 4 мандати в одномандатних округах”, – зауважив аналітик.

Водночас, Демократична партія продовжує наполягати на тому, що ACUM зобов’язаний утворити разом з соціалістами коаліцію. А лідер демократів Влад Плахотнюк наголошує, що політична криза, яку може спричинити відсутність коаліції та перевибори, буде повністю на совісті лідерів проєвропейського блоку ACUM Майї Санду та Андрія Нестасє. Демократична партія не виключає й переговорів окремо з кожним депутатом ACUM, так як це вже було колись у 2016 році, коли демократи змогли сформувати уряд завдяки перебіжчикам з інших політичних сил.

Втім, президент Молдови Ігор Додон вже наголошував, що він підпише указ про призначення нового прем’єра лише за умови, що коаліція буде створена на основі двох або трьох партій, а не з депутатів-перебіжчиків. Отож політична стабільність в Молдові, як і відновлення макрофінансової допомоги з боку ЄС, сьогодні повністю залежать від здатності політичної еліти Молдови переступити через політичний егоїзм та вміння знайти компроміс заради співпраці.

Автор: Валерій Майданюк.

Related Posts