Антиросійський фронт Балтія Новини Міжмор'я Польща

Польща не впустила російського вітрильника «Сєдов»

Приводом відмови є присутність на борту російського навчального вітрильника курсантів з анексованого Криму

Прем’єр-міністр Матеуш Моравєцький вирішив, що Польща не впустить на свої територіальні води російського навчального вітрильника «Сєдов». Раніше аналогічне рішення прийняла Естонія. Як повідомлено 12 квітня, приводом є присутність на борту судна понад 70-ти студентів Керченського державного морського технологічного університету, повідомляє “Польське радіо”.

Речниця Міністерства закордонних справ Ева Сувара заявила, що допуск цього вітрильника на територіальні води Польщі суперечив би політиці поваги до територіальної цілісності України і невизнання анексії Криму. «Ми очікуємо від Росії відновлення свободи судноплавства в Керченській протоці, повернення кораблів, які РФ зайняла під час інциденту в листопаді 2018 року, та звільнення українських моряків», – додала речниця МЗС у Варшаві.

Російський навчальний вітрильник «Сєдов»у свій ювілейний сотий рейс вирушив 6 квітня з порту Свєтлий поблизу Калінінграда. Раніше російські та естонські ЗМІ інформували, що серед запланованих зупинок судна є також Тримісто в Польщі (до складу цієї агломерації належать Ґданськ, Сопот і Ґдиня).

13 квітня власник судна, Калінінградський державний технічний університет, повідомив, що вітрильник «Сєдов» може продовжувати рейс, не заходячи в порти.

Related Posts