Аналітика Балтія Новини Міжмор'я Польща

Очільник польського Сейму виступив у парламенті Литви

Візит маршала Марека Кухцінського пов’язаний з відзначенням 15-річчя участі Литви в Європейському Союзі

Представники Польщі взяли участь у відзначенні 15-х роковин вступу Литви до Європейського Союзу, передає “Польське радіо”.

Маршал, тобто очільник польського Сейму Марек Кухцінський звернув увагу, що вступ Польщі та Литви до Євроспільноти 15 років тому мав велике значення: «Це був кінець поділу післявоєнної Європи. Процесу, який розпочала „Солідарність” у Польщі і «Саюдіс» у Литві; який був звінчаний приєднанням держав Центральної Європи до Північноатлантичного альянсу». Маршал Марек Кухцінський наголосив, що завдяки участі в Європейському Союзі Польща та Литва виграли, але й заодно внесли до цієї міжнародної організації свій багатовіковий матеріальний та цивілізаційний доробок. За його словами, Польща і Литва є батьківщинами парламентаризму, демократії і толерантності.

Як додав очільник Сейму, обидві країни очікують поваги до суверенітету, відмінності, історії та права піклуватися за свій національний інтерес, що не суперечать ідеї спільноти народів.

У врочистому засіданні литовського Сейму взяв участь також віце-маршал Сенату Боґдан Борусевич. Політик зазначив, що сьогодні важко уявити ситуацію, що обидві країни не належать до ЄС, кордони – закриті, існують візи, а проблеми, наприклад, пов’язані з безпекою, необхідно вирішувати разом. «Європейський Союз став для нас природним місцем», – додав Боґдан Борусевич.

Серед представників Варшави на врочистих заходах у Вільнюсі була присутньою також посол Республіки Польща в Литві Уршуля Дорошевська.

Related Posts