Грузія/Вірменія Молдова/Румунія Новини Міжмор'я Про Україну Співробітництво

Грузія і Україна запропонують Євросоюзу профінансувати сполучення між портами Чорноморського регіону

Грузія спільно з Україною готують звернення до Єврокомісії з пропозицією про фінансову підтримку розвитку сполучення між портами України та країн Чорноморського регіону. Відповідне рішення було прийнято на міністерській конференції в Бухаресті (Румунія) 21 травня, передає “Грузія Online”.

Під час зустрічі представники Грузії, України, Молдови, Болгарії, Туреччини і Хорватії визначили основні пріоритети співробітництва для розвитку Чорноморського регіону. Серед них, зокрема: розвиток контейнерно-фідерного сполучення між портами Поті / Батумі – Одеса – Констанца, а також організація контрейлерних перевезень в напрямку Азія – Каспійське море – Азербайджан – Грузія – Чорне море – Румунія / Україна і назад.

Крім цього, учасники конференції визнали важливим напрямком для співробітництва збереження і стале використання водних біоресурсів, розвиток аквакультури і боротьбу з незаконним рибальством.

При цьому заступник міністра інфраструктури України Віктор Довгань зазначив, що важливим кроком буде прийняття декларації міністрів про затвердження загального морського порядку денного для Чорного моря.

“Україна зацікавлена ​​в стимулюванні розвитку портової інфраструктури і використанні потенціалу портів Чорного моря. Вироблення узгоджених рішень, реалізація яких спрямована на розвиток багатостороннього економічного співробітництва в регіоні Чорного моря, є спільним завданням “, – заявив Довгань під час конференції.

Як повідомлялося, посол Канади в Україні Роман Ващук пропонував українській владі вести дискусії з метою досягнення солідарності в регіоні Чорного моря з іншими країнами Чорноморського басейну – Румунією, Болгарією і Туреччиною.

Раніше Адміністрація морських портів України визначила пріоритетами розвитку портів України інтеграцію в розширену трансєвропейську опорну транспортну мережу (TEN-T), приведення портових зборів і відрахувань до конкурентного рівня і реалізацію проектів державно-приватного партнерства в портах.

Related Posts