Грузія/Вірменія Новини Міжмор'я Про Україну

Саакашвілі попросив Зеленського повернути йому громадянство України

Колишній президент Грузії і екс-губернатор Одеської області Михайло Саакашвілі попросив президента України Володимира Зеленського повернути йому українське громадянство. Відповідний лист адвокат Саакашвілі Руслан Чорнолуцький передав в адміністрацію глави держави, передає “Delfi”.


У цьому посланні екс-президент Грузії з посиланням на юристів стверджує, що був позбавлений громадянства України незаконно. Відповідно до міжнародного права “не можна залишати людину взагалі без громадянства”, підкреслив Саакашвілі. Він додав, що йому не потрібні “жодні посади і преференції”.

У липні 2017 року тодішній президент України Петро Порошенко своїм указом позбавив Михайла Саакашвілі українського громадянства. У вересні того ж року колишній грузинський президент перетнув польсько-український кордон в оточенні своїх прихильників.

У лютому 2018 року Саакашвілі був затриманий в Києві і видворений в Польщу. У тому ж місяці він отримав вид на проживання в Нідерландах, оскільки одружений з підданою цього королівства. При цьому Державна прикордонна служба України заборонила політику в’їжджати в країну до 13 лютого 2021 року.

В кінці квітня 2019 року Саакашвілі звернувся до керівництва Служби безпеки України, МВС та Держприкордонслужби з проханням зняти заборону на в’їзд. Однак йому було відмовлено.

Related Posts