Аналітика Молдова/Румунія Новини Міжмор'я

Додон про Нестасє і Санду: то він хоче, а вона немає, то навпаки

“Те він хоче, а вона немає, то навпаки”, – так президент країни Ігор Додон прокоментував поведінку лідерів блоку ACUM Майї Санду і Андрія Нестасє.

Глава держави розповів, що і до нього, і до голови Партії соціалістів Зінаїди Гречаної щодня приходять “гінці” від блоку, які оповідають про те, як там виглядає ситуація, передає point.md

“На першому етапі Андрій хотів, а вона – ні. Тепер, коли Андрій зрозумів, що він залишається без посади, але ж вони все вважають себе великими начальниками, їх це цікавить, вже він не хоче, а вона так. Визначтеся вже там між собою, хто і що хоче, а хто і що немає, а то поводяться, як діти. Але поки вони не бачать себе в бажаних посадах, – вони не хочуть “- сказав Додон.

Президент зазначив: соціалісти наполягають на посаді спікера, тому що це – гарантія для них, як для пропрезидентської партії. У зв’язку з цим він нагадав, що за минулі 2,5 року президента 5 разів тимчасово усували з посади, а тому, якщо і далі будуть робитися спроби в цьому напрямку, у ПСРМ залишиться голова парламенту, якого, до того ж, важко відправити у відставку .

“Соціалісти ж не говорили:” Віддайте нам і уряд, і парламент, і все інше “, хоча у них було таке право – це партія, яка отримала найвищий результат. Соціалісти могли сказати і блоку ACUM, і демократам:” Люди добрі, ось наш спікер, а ось наш прем’єр. ми виграли вибори. Якщо хочете – голосуйте за них, а ми даємо вам 2-3-5 міністерств і йдемо далі “. Але соціалісти вчинили прагматично:” хочете – добре, не хочете – не може бути ніяких дискусій “” – зазначив він.

Разом з тим, глава держави висловив упевненість в тому, що навіть якщо б і Андрій Нестасє, і Майя Санду обидва і одночасно захотіли б, їх фракції ніколи не проголосували б за спікера від ПСРМ.

“Тому що з’являться” хлопці “зі” своєю думкою “, починаючи з того, що так і не став боксером, з порваними вухами і зламаним носом, які написали б:” Я, такий-то депутат, від імені румунського народу, в ім’я Унірем не голосує за пані Гречану на посаду спікера, тому що 7 квітня 2009 року вона виступила з такою-то заявою “. і таких було б 15-20. І Майя, і Андрій потиснули б плечима і сказали б:” Вибачте “. Чому соціалісти повинні довіряти “АКУМ”, а “АКУМ” соціалістам – ні? Рішення просте: сіли, обговорили, створили стабільне парламентську більшість … Уявіть, що соціалісти погодяться на те, що пропонують “акумовці”: голосують за їх спікера і уряд. На посаді міністра з’являється уніоніст, який починає виступати з певними заявами – що робити соціалістам? Бігти до демократів і просити разом з соціалістами повалити уряд Санду? Або зняти Нестасє з посади спікера, тому що вони не підуть? І тоді вони назвуть це “біномом”. Куди вони нас штовхають? Вони що, думають, що ми зовсім нічого не розуміємо? “- зазначив Додон.

Related Posts