Новини Міжмор'я Польща

Польща оскаржила в Суді ЄС директиву про авторські права в Інтернеті

У Варшаві вважають, що нова директива вводить цензуру у веб-мережі і порушує основні цінності ЄС

Польща подала скаргу до Суду Європейського Союзу у справі директиви про авторські права у веб-мережі. Про це у п’ятницю, 24 травня, поінформувала речниця Міністерства закордонних справ Польщі Ева Сувара, передає “Польське радіо”.

Про те, що польський уряд оскаржить директиву про авторські права в Європейському суді, у четвер сповістив віце-прем’єр, міністр культури та національної спадщини Пьотр Ґлінський.

«Завтра польський уряд подасть скаргу до Суду ЄС у справі ACTA 2. Ми вважаємо, що деякі статті, особливо нинішня 17, раніше 13, пов’язана із фільтруванням контенту (інформаційного наповнення сайту – ред.), це стаття, що загрожує свободі у веб-мережі і порушує основні цінності ЄС щодо свободи слова, ідей, створення нового вмісту», – поінформував віце-прем’єр Ґлінський.

За його словами, ця стаття перекидає на великі інтернет-сервіси, наприклад, YouTube або Facebook, відповідальність за забезпечення дотримання авторських прав у контенті, розміщеному користувачами. Ґлінський також переконаний, що нові правила є неточними і дають можливість двозначного тлумачення.

Євросоюзна директива про авторські права на єдиному цифровому ринку має змінити правила публікації і моніторингу контенту в Інтернеті. Директива, на думку прибічників нових правил, має ліпше захищати інтелектуальну власність творців. Натомість критики називають ці положення ACTA 2 і побоюються цензури у веб-мережі. Прибічники відповідають, що буде дозволене поширення інформація для, наприклад, цитування, пародій або мемів.

Країни ЄС мають два роки для введення нового закону. Крім Польщі, директиву не підтримали також Нідерланди, Італія, Фінляндія та Люксембург.

Related Posts