Аналітика Антиросійський фронт Молдова/Румунія Про Україну Співробітництво

Геополітичний аспект парламентської коаліціади у Молдові

Як коаліційні перемовини політичних партій в Молдові вплинуть на відносини з Україною, Європою та сусідами по Міжмор’ю.

Молдовська коаліціада

Вже понад шість місяців у Молдові не має діючого парламенту, оскільки повноваження попереднього законодавчого органу завершилися в листопаді минулого року, а новий парламент від березня провів лише одне установче засідання, не ухваливши жодних рішень та розійшовся для переговорів щодо створення коаліції. Перманентна політична криза та конфлікти між правлячими партіями, які довгий час не могли між собою домовитися, загрожувала новими достроковими виборами. Основу молдовського парламенту формують три фракції – Соціалістична партія (ПСРМ), яка має 35 мандатів, Демократична партія (30 мандатів) та блок ACUM (26). Для формування більшості потрібен 51 голос, а  отже будь-які дві з цих фракцій мали б домовитися. Однак це виявилося дуже непросто.

Головною проблемоюкраїни стало те, що головні політичні сили Молдови є непримиренними антагоністами. Найбільша фракція – Партія соціалістів Республіки Молдова займає проросійську позицію і навіть є офіційним партнером путінської “Єдиної Росії”. Фактичним лідером ПСРМ є президент Молдови Ігор Додон, який неодноразово називав Крим “російським”.

Демократична партія Молдови (ДПМ) вважається діючою партією влади. Вона контролює уряд, парламент, майже всіх мерів, суди, правоохоронну систему. Партія декларативно називає себе проєвропейською та антиросійською, однак причетна до гучних корупційних скандалів. Лідер Демпартії Влад Плахотнюк вважається найбільшим олігархом в країні та противником реальних реформ. І найменшою політичною силою є опозиційний проєвропейський блок ACUM, який виступає за реформи та деолігархізацію. Опозиція, неодноразово вимагала розпуску парламенту і проведення дострокових виборів.

Президент Молдови Ігор Додон  заявив, що може розпустити парламент вже на початку наступного тижня. “Буквально в найближчі дні ми можемо створити новий уряд Молдови, – сказав Додон. – Бо якщо до неділі не буде створено парламентську більшість і уряд, мені доведеться розпустити парламент наступного тижня, в понеділок”.

Проблиск надії

Проте, декілька днів тому, після трьох місяців коаліційних переговорів нарешті з’явилися шанси на те, що Молдові буде створена коаліція. А наявність парламентської більшості дозволить новій коаліції затвердити уряд.

Нещодавно, партія «Дія і солідарність» (PAS) , що входить у блок ACUM, погодилася підтримати кандидатуру лідера соціалістів Зінаїди Гречаної на пост спікера парламенту Молдови. У партійному прес-релізі зазначається, що це рішення зумовлено необхідністю розблокувати політичну ситуацію і “запропонувати Молдові законний і демократичний уряд”. PAS зауважує, що рішення “не ґрунтується на довірі і партнерських відносинах із соціалістами, але є єдино здатним зупинити диктатора” та “розблокувати політичну ситуацію в країні і дати Молдові законний і демократичний уряд”.

Однак, у партії висловили надію, що інші партнери по блоку ACUM, зокрема партія «Платформа «Гідність і правда», очолювана Андрієм Нестасе – підтримають це рішення. Водночас, партія соціалістів привітала цей крок, висловивши надію, що таку ж позицію займуть і однопартійці Андрія Настасе.

Кілька днів тому, переговори між Партією соціалістів і ACUM, завершилися безрезультатно через те, що опозиція наполягала квоті для посади спікера та прем’єра. Якщо ж партія «Платформа «Гідність і правда» підтримає кандидатуру Зінаїди Гречаної на посаду спікера, робота парламенту Молдови буде розблокована, а коаліція запропонує президенту кандидатуру прем’єр-міністра. Натомість «Платформа «Гідність і правда» вимагає прийняти пакет антиолігархічних законів і забезпечити уряд ACUM, обіцяючи проголосувати за спікера, запропонованого ПСРМ”, – йдеться в заяві партії.

У зв’язку ймовірним фінішем молдовської коаліціади, Молдова привернула європейських чиновників та посадовців з Брюсселя та Вашингтона, а також з Москви, які цими днями здійснили низку візитів до Кишинева. Адже цього тижня буде вирішено, чи буде сформована коаліція, чи Молдова піде на дострокові парламентські вибори, оскільки нинішнє безвладдя  в країні також нікому не до вподоби. А такий розвиток подій не лишає байдужими ні європейських, ні російських дипломатів. Адже є висока ймовірність, що геополітичний курс Молдови може стати більш проросійським.

Що зміниться для України?

Позитивна новина для формування довгоочікуваної стабільності в Молдові може бути не надто позитивною для України. Якщо ACUM домовиться з соціалістами, які не приховують симпатій до Росії, то більшість в уряді матимуть саме представники Соціалістичної партії. В пресі такий союз вже називають “коаліцією Додона” і зазначають, що проєвропейський блок програв боротьбу за владу.  

Хоча в офіційних заявах молдовські соціалісти зазначають, що вони не планують відмовлятися від проєвропейського курсу та від інтеграції з ЄС. “Про жоден розрив асоціації не може бути й мови! Та й зрештою, ми пам’ятаємо, до чого це призвело в Україні”, – зазначає з цього приводу депутат-соціаліст Гайк Вартанян. Зрештою, і серед молдовських соціалістів далеко не всі депутати налаштовані проросійськи.

Однак, концентрація влади в руках проросійських президента, прем’єра та владної більшості в парламенті, безумовно відіб’ється на потеплінні стосунків Молдови з РФ. Ймовірно в країні збільшиться представництво російських медіа та  новин в інформаційному просторі. І можливо, проросійська коаліція може внести певні зміни в політиці щодо Придністров’я. Враховуючи величезний вплив російського інформаційного простору та велику чисельність молдовських трудових мігрантів у РФ – близько одного мільйона, Молдові дуже важко ігнорувати позицію Москви. Отож шлях вирішення коаліційної кризи в Молдові матиме вагоме значення і для України, і для потенційних інтеграційних процесів в Балто-Чорноморського регіоні.

Автор: Валерій Майданюк

Related Posts