Молдова/Румунія Новини Міжмор'я

Генсек Ради Європи став на бік нової влади Молдови: розпуск парламенту був безпідставним

Генсек Ради Європи Турбйорн Ягланд підтримав позицію нової влади Молдови щодо незаконності розпуску парламенту, але попросив Венеціанську Комісію надати “термінову” оцінку останніх рішень Конституційного суду, передає “Європейська правда”.

Це вже друга заява із Ради Європи щодо процесів у Молдові і вона є безпрецедентно жорсткою, як для генсека – по суті, він став на сторону нової влади.

Ягланд висловив “серйозну стурбованість” останніми подіями в Молдові і закликав “демократично обраний парламент і легітимний уряд” діяти відповідально. Кого саме він вважає в Молдові “легітимним урядом”, генсек не уточнив, але рішення Конституційного суду, який зокрема розпустив парламент та визнав нелегітимним новий уряд на чолі з Майєю Санду, він назвав незрозумілими.

“Останні рішення КС складно зрозуміти, схоже, що в світлі Конституції і міжнародного права вони безпідставні”, – написав генсек РЄ. Він також заявив, що “в період невизначеності завжди потрібна добра порада”.

Ягланд додав, що на правах Генсека РЄ попросив ВК дати оцінку останнім рішенням в Молдові, зокрема рішенню розпустити парламент з боку Павла Філіпа, в.о. прем’єра за версією Демпартії (яка не визнає зміну влади у Молдові). 

Парламентська більшість у Молдові у складі проросійської Соцпартії та проєвропейського блоку  ACUM обрала керівництво законодавчого органу (його очолила соціалістка Гречана), та призначила уряд на чолі з проєвропейською прем’єркою Майєю Санду. Попередня влада вважає всі суботні рішення парламенту нелегітимними. Обидві сторони звинувачують одна одну в узурпації влади.

Європейський союз на рівні Єврокомісії та високого представника з питань зовнішньої політики офіційно повідомив, що вважає легітимним обрання нового уряду.

Related Posts