Аналітика Експертна думка Молдова/Румунія Новини Міжмор'я Про Україну

Клімкін: важливо, щоб РФ не використала Молдову як полігон

Глава МЗС України Павло Клімкін напередодні зустрівся зі своїм румунським колегою Теодором Мелешкану для обговорення ситуації в Молдові, повідомляє “Європейська правда”.

Міністри обговорили політичну кризу в Молдові, у результаті якої старий уряд Демократичної партії відмовився від влади на користь соціалістів та блоку ACUM.

“Дуже важливо, щоб Росії не вдалося застосувати Молдову як полігон для відпрацювання рішень зменшення суб’єктності Молдови, того, щоб збільшити зовнішній вплив, провести довгострокову російську тактику”, – заявив Клімкін журналістам після зустрічі з румунським дипломатом.

Клімкін також провів паралелі між ситуацією у Молдові та Україні. “Якщо ви звернете увагу, коли був там Козак (віце-прем’єр РФ Дмитрій Козак, який є спецпредставником Путіна з питань співпраці з Молдовою – ЄП) в Кишиневі, термінологія точно така ж, як по відношенню до Донбасу”, – додав Клімкін.

Нагадаємо, МЗС України цього тижня опублікувало повідомлення для преси, у якому визнало одночасно двох прем’єрів та два уряди Молдови.

Згодом у МЗС додали, що це не було помилкою, хоч і визнали, що “Два прем’єри – це забагато“.

Неофіційно дипломати пояснюють, що причиною є їх застереження через участь у новій коаліції проросійської партії Додона, та через те, що зміну влади у Молдові підтримав не лише Захід, але і Росія.

Related Posts