Новини Міжмор'я Польща Про Україну

Чапутович: Завдяки українській і польській громадам Канада є у нашому регіоні

Голова МЗС сказав, що Польща і Канада хочуть мобілізувати міжнародну спільноту на підтримку України

Польсько-канадські відносини, взаємини із канадською Полонією та політика щодо України були темами розмови під час двосторонньої зустрічі міністрів закордонних справ Польщі та Канади, що відбулася у вівторок у Торонто. Про це у четвер повідомив очільник польської дипломатії Яцек Чапутович, передає “Польське радіо”.

Голова МЗС Польщі зустрівся із міністром закордонних справ Канади Христею Фріланд під час конференції на тему реформ в Україні, одним із організаторів якої цьогоріч є Канада.

«Передусім ми обговорили продовження політики щодо України. Як Канада, так і Польща у цьому активні. Ми хочемо мобілізувати міжнародне співтовариство на підтримку України і збереження санкції щодо Росії», – сказав польський міністр, додавши, що вони обміркували різні сценарії розвитку ситуації.

Для очільниці канадської дипломатії Христі Фріланд «важливими теж були відносини з Полонією, оскільки поляки, котрі живуть у Канаді, – це понад мільйон осіб польського походження», котрі мають виборчі права та можуть голосувати. Яцек Чапутович підкреслив, що саме тому, що йдеться про електорат, голова МЗС «хоче теж переконатися, що політика щодо Полонії є правильною». «Поляки добре оцінюють ставлення до них влади Канади, але видно теж зацікавлення канадської влади у ситуації Полонії», – додав він.

За його словами, жест щодо Полонії зробив теж прем’єр Джастін Трюдо, запросивши на офіційну вечерю з делегацією Польщі голову Конгресу канадської Полонії (Януша Томчака).

Чапутович висловив надію, що його візит сприятиме тому, що роль канадської Полонії також високо оцінить прем’єр Трюдо.

«Ми радіємо, що Канада, також завдяки цим громадам, – і українській, і польській, зацікавлена у нашому регіоні. Ми радіємо сильній позиції Канади у НАТО та готовності бути присутньою в Україні, в Польщі, в Центральній Європі та підтримувати її прагнення», – зазначив міністр.

«Сама пані Фріланд є українкою, її мама є українкою, вона чудово розмовляє по-українськи, а також цікавиться поляками. І тому ця розмова була дуже добра і це добра підстава для продовження розвитку наших відносин», – наголосив Чапутович.

Торік Канада продовжила на чотири роки свої багатонаціональне командування батальйонною бойовою групою НАТО в Латвії, у склад якої входять, серед інших, солдати з Польщі.

У вівторок, на завершення першого дня конференції на тему реформ в Україні, міністр Христя Фріланд повідомила про новий пакет допомоги для України на суму понад 45 млн канадських доларів та про наступні кроки проти російської агресії. Канада не буде визнавати російських паспортів, виданих українцям, котрі живуть на тимчасово окупованих теренах.

Під час конференції також міністр Яцек Чапутович зверну увагу на паспортизацію, що суперечить міжнародному праву, закликавши міжнародне співтовариство до реакції.

Related Posts