Грузія/Вірменія Новини Міжмор'я Польща

Голова МЗС Польщі говоритиме у Грузії про Східне партнерство

Яцек Чапутович здійснить візит до Грузії, де візьме участь у конференції, присвячені 10-річчю Східного партнерства

Сьогодні пополудні міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович вирушає із візитом до Грузії. Завтра у Батумі польський міністр візьме участь у 16-ій Міжнародній конференції «Європейський шлях Грузії», передає “Польське радіо”.

Цьогоріч ця подія присвячена 10-річчю Східного партнерства. Метою цієї ініціативи є розширення співробітництва Європейського Союзу із Грузією, Україною, Молдовою, Білоруссю, Азербайджаном та Вірменією.

Польща є співзасновницею цієї ініціативи. За словами речниці Міністерства закордонних справ Польщі Еви Сувари, у Батумі міністр Яцек Чапутович говоритиме про польське бачення співпраці із країнами Партнерства.

«Це бачення буде стосуватися пропозиції напрямку розвитку цієї ініціативи і буде пов’язане із трьома елементами – зближенням законодавства, секторної співпраці та інституціоналізації», – сказала вона Польському радіо.

Серед іншого, Польща пропонує створення секретаріату Партнерства або введення ротаційного голосування країн цієї ініціативи. Секторне співробітництво могло би охопити, на погляд польської дипломатії, митну політику, транспорт, енергетичний та цифровий союзи, а також телекомунікаційні питання.

У Батумі Яцек Чапутович обговорить також із представниками влади Грузії нинішню ситуацію у країні. Наприкінці червня у Тбілісі почалися масові протести у зв’язку із візитом російської делегації до грузинського парламенту.

Грузини вийшли на вулиці, аби нагадати, що Росія є агресором і окупантом частини грузинських територій: Абхазії та Південної Осетії.

У Міжнародній конференції в Батумі візьмуть, серед інших, участь: президент Європейської ради Дональд Туск, прем’єр Естонії Юрі Ратас, а також очільники дипломатії Швеції, Болгарії, Угорщини та Чехії.

З Батумі міністр Яцек Чапутович поїде до Молдови, де у п’ятницю зустрінеться із представниками влади.

Related Posts