Аналітика Антиросійський фронт Балтія Міжмор'я НАТО Про Україну Співробітництво

Чому Москва святкує “визволення” Балтії гарматними пострілами?

Пропагандистську акцію РФ щодо відзначення артилерійськими салютами “звільнення” країн Балтії у Другій світовій війні, у Литві, Латвії та Естонії сприйняли як прояв російського імперіалізму, що додало напруження у російсько-балтійські відносини.

РФ “стріляє” в бік Балтії

На восьмому десяткові  років після Другої світової війни в Москві знову вирішили стріляти в бік балтійських держав. Цього разу – символічно, у вигляді святкових салютів. У 2019-2020 роках у Москві заплановано проведення 17 салютів «на честь визволення міст-героїв і столиць держав Європи від німецько-фашистських загарбників». Раніше росіяни святково стріляли салютами з приводу “звільнення” Одеси, Севастополя і Мінська. Західний військовий округ РФ в суботу, вирішив 13 липня відзначити салютом захоплення Вільнюса армією СРСР, і 1 серпня – Каунаса. Окрім цього, на 22 вересня планують стріляти в честь повернення під радянську владу Таллінна, а 13 жовтня – Риги.

Така несподівана увага росіян до цих історичних дат, які стали днями відновлення влади Москви на територіях балтійських країн, та ще й дуже символічна форма їх відзначення – артилерійські постріли, змусила уряди Литви та Латвії висловити офіційні протести. У четвер, 11 липня Міністерство закордонних справ Литви, викликало російського посла, щоб висловити протест у зв’язку з планами в Москві відзначити так зване “звільнення” Вільнюса і Каунаса.

У дипломатичній заяві уряду Литви зазначається, що перемога союзників у боротьбі проти нацизму стала дуже важливою для долі Литви і Європи, однак закінчення Другої світової війни не принесло Литві свободи, а стало початком і трагедією нової радянської окупації, що тривала майже півстоліття. “Рішення російської сторони про відзначення окупації артилерійських зв’язків у містах Вільнюсі, Каунасі та інших країнах Східної та Центральної Європи неприйнятне для Литви. Такий крок особливо цинічний і провокаційний напередодні 80-річчя пакту Молотова-Ріббентропа і його секретних протоколів, які створили передумови для початку Другої світової війни і окупації Литви”, – йдеться у заяві.

Водночас, литовські урядовці відзначили цинізм у діях росіян, коли “звільнення” Вільнюса планують відзначити після того, як за тиждень до цього росіяни відмовилися видати візи литовській молоді, яка планувала навести лад на могилах засланих литовців на території РФ. Водночас Росію ще раз закликали припинити заперечення окупації Литви за радянських часів”, – наголосили у литовському МЗС.

З аналогічною відповіддю на російську пропагандистсько-мілітарну акцію виступило Міністерство закордонних справ Латвії, яке викликало на розмову тимчасового повіреного в справах РФ в Латвії Вадима Васильєва, розкритикувавши намір Росії влаштувати 13 жовтня феєрверк на честь “визволення Риги від німецько-фашистських військ”. Представнику російського дипвідомства акцентували, що урочистий феєрверк розглядається Латвією як неприйнятний і недружній крок з боку РФ. А також наголосили, що вітаючи перемогу над нацизмом, уряд Латвії нагадує всім, що для країн Балтії прихід Червоної армії означав відновлення радянської окупації.

Підтримали балтійських сусідів і у МЗС Естонії, яка також вбачає у російських салютах ворожий символічний жест. 9 липня міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу назвав провокацією салют на честь 75-річчя з дня окупації Таллінна, який запланували провести в Москві 22 вересня 2019 року. Адже після відступу німецьких військ з Естонії, в Таллінні прийшов до влади конституційний уряд, який мав легітимність та підтримку населення і був брутально повалений радянськими військами. З приводу російських святкувань цих трагічних історичних подій, посольству РФ в Таллінні планується відправити протест, а російський посол буде викликаний в дипвідомство Естонії.

Для чого Москві артилерійські салюти?

Реакція російської ж сторони виявилася передбачуваною. Наприклад в посольстві РФ у Литві заявили, що “деструктивний підхід” Вільнюса є просто неприйнятний, адже “спотворює нашу загальну історію і применшує пам’ять тисяч радянських військовослужбовців”. “Тому неадекватна, на наш погляд, реакція литовської сторони на майбутні святкові салюти на Поклонній горі в російській столиці не може не викликати у нас здивування і розчарування”, – заявили в російському посольстві.

Показово, що нагнітання та загострення відносин між РФ та країнами Балтії відбувається після рішення Литовської комісії теле- і радіомовлення заблокувати в Литві сайт російської інформаційної агенції Sputnik. Це російське видання, яке є одним з найпотужніших інформаційних  рупорів в країні, неодноразово зловживало порушенням авторських прав. До цього заблокувати сайт Sputnik  закликали депутати від партії “Союз Вітчизни-Християнські демократи Литви” Лаурінас Касчюнас і Аудронюс Ажубаліс, які  заявили, що матеріали агентства “спотворюють реальність”. Тож Москва зазнала певного відступу на інформаційному фронті в балтійському регіоні.

Обурення представників країн Балтії намірами РФ є зрозумілим, адже російські салюти є не просто пропагандистським заходом, присвяченим “історичній пам’яті”. Ніхто просто так не стріляє з артилерії, щоб відзначити битви минули століть, а тим більше – історичні події, пов’язані з іноземними містами та країнами. Салюти, які організовує Кремль є своєрідним подвійним ідеологічним сигналом. Для росіян, ці салюти є підтвердженням російської військової могутності – адже можна показати гармати в дії простим громадянам, і в мілітарно-історичному стилі підкреслити, як Росія колись захопила балтійські міста.

А для самих країн Балтії, як і зрештою, для українських міст, в честь “звільнення” яких в РФ стріляли салюти, це своєрідне попередження в стилі “можем повторить”. Адже одного разу радянська армія вже “звільняла” ці міста, тож невдовзі, може за потреби й знову “звільнити”. Гармати і артилерія – готові. Де-факто, “салютами пам’яті” російська пропаганда використовує історію як ідейне прикриття  та ідеологічну зброю для пропагандистських заходів і навіть для загрозливих геополітичних натяків сусіднім країнам.

Незважаючи на членство усіх трьох країн Балтії в ЄС та Нато, враховуючи спільні ризики та загрози з боку РФ  Східній Європі, яку Кремль вже позначає символічними салютами як потенційну зону свого впливу, ідея спільного оборонного об’єднання країн в балтійсько-чорноморському регіоні залишається як ніколи актуальною.

Автор: Валерій Майданюк

Related Posts