Аналітика Позиція Про Україну Співробітництво

Угорське випробування для президента Зеленського

Офіційний Будапешт вже кілька місяців чекає від нового українського президента поступок та компромісів щодо Закарпаття, однак після тривалого очікування, Угорщина може перейти до тактики “перевірки конфліктом”.

Розмальований сепаратизм?

Після нетривалого затишшя, україно-угорські відносини знову загострюються і переростають у протистояння. Олії у вогонь долив і нещодавній інцидент з розміщення на титульній сторінці угорської газети “Kárpátalja” зображення частини Закарпатської області з компактним проживанням угорської нацменшини розфарбованої в кольори угорського національного прапора (червоний, білий та зелений), тим самим умовно відокремлені від решти території області.

Карта підписана лозунгом “Угорцю, вставай!”. Такий умовний “поділ” української області містить прямі ознаки посягання на територіальну цілісність України та може спровокувати сепаратистські настрої в середовищі угорської національної меншини. Служба безпеки України у відповідь зареєструвала провадження за ознаками “посягання на територіальну цілісність та розповсюдження друкованих матеріалів з публічними закликами до зміни меж території або державного кордону України встановленого Конституцією України”.

Такі інциденти відбуваються на фоні почастішання провокаційних візитів  до українського Закарпаття угорських дипломатів до урядовців, які неприховано намагаються впливати на внутрішні справи в області та підтримують “своїх” кандидатів до українського парламенту. Угорські урядовці брали участь у зустрічах із кандидатами в народні депутати від угорської спільноти навіть попри рекомендації українського МЗС, утриматись від таких візитів напередодні виборів.

Перед цим, прем’єр Угорщини Віктор Орбан зустрівся з низкою представників угорських організацій Закарпаття, а гаслом зустрічі була фраза “Nekünk Kárpátalja az első” (“Для нас головне – Закарпаття”).  І саме під таким гаслом 3 угорські кандидати до українського парламенту – Василь Брензович, Йосип Борто та Міклош Товт – балотувалися у Верховну Раду України.

Ціна угорських подарунків

Однією з найгостріших вимог офіційного Будапешта та угорської меншини в Закарпатській області, є відновлення “угорського” мажоритарного округу, який існував до 2006-го року де більшість виборців складали етнічні угорці. Однак після повернення до мажоритарної системи, ЦВК змінила межі округу, фактично розбавивши угорське населення українським.

Відновити цей округ угорські лідери почали вимагати особливо запекло з 2014-го року – коли Україна зазнала російської агресії. Угорський активіст Василь Брензович навіть хотів подати на Україну до Європейського суду з прав людини, але зрештою опинився у прохідній частині списку Блоку Петра Порошенка, тож ситуація була врегульована.

Однак останнім часом офіційний Будапешт взявся за мобілізацію угорської меншини на українському Закарпатті. За участі держсекретаря Угорщини Арпада Яноша Потапі та двох угорських генконсулів відбулося об’єднання двох угорських організацій в Україні КМКС і УМДС. А угорські чиновники стояли буквально за спинами під час підписання їхньої угоди про співпрацю.  

За гроші Будапешта обидві угорські організації змогли посилити свої партійні структури, відкрити нові офіси та розширити чисельність угорських ЗМІ Закарпаття, які є фактичними рупорами угорської пропаганди в регіоні. А КМКС навіть змогла придбати 50% акцій місцевого 21 каналу, при чому на кошти гранту від угорського уряду.

Офіційні угорські посадовці, зокрема глава МЗС Угорщини Петер Сіярто та генеральний консул Угорщини Йожеф Бугайло були присутні на зустрічі кандидата у нардепи у 68-ому окрузі Йосипа Борто з виборцями біля Ужгорода, при тому, що стаття 55 Віденської конвенції про консульські зносини, затверджує невтручання у внутрішні справи країни перебування. Зрештою, стаття 74 закону України про вибори народних депутатів абсолютно чітко забороняє іноземцям брати участь у будь-яких заходах, організованих за підтримки кандидатів у народні депутати. Таким чином пан Сіярто, відвідавши Закарпаття на запрошення одного із кандидатів прямо порушив український закон.

Все це відбувається начебто на фоні “благодійної допомоги” Будапешта етнічним угорцям в Україні. Угорщина в українській області реконструює садки, школи, амбулаторії,  допомагає фінансово вчителям та учням угорських шкіл. Населенню небагатого Закарпаття така допомога імпонує.  Але водночас, цими грошима, значна частина з яких до речі, є коштами Європейського Союзу, Угорщина реалізовує свої націоналістичні та навіть іредентистські плани на території іншої суверенної країни.

Традиційна українська миролюбність

Виконувач обов’язків глави МЗС України Єгор Божко зазначає, що “причина ускладнення в українсько-угорських відносинах походить не з України. Основною проблемою є так званий угорський іредентизм, тобто політика возз’єднання територій, який засліпив прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана та його соратників. В останні роки це створює проблему не тільки для України, але й для низки країн-членів ЄС. Ключовою розбіжністю між Києвом та Будапештом зараз є те, що ми називаємо тих, хто мешкає в Закарпатській області, громадянами України угорського походження, а Будапешт вважає їх угорцями, що мешкають на території Закарпаття. І тут я підкреслюю – Закарпаття, навіть не Закарпатської області України”

Київ не погоджується з іредентистськими планами уряду Орбана  – створення угорського анклаву на території України, як цього домігся Будапешт від ослабленої війною Сербії. Інші сусідні країни, до яких Угорщина має територіальні претензії, зокрема Словаччина та Румунія, протидіють цим намірам.

Український посадовець зазначає, що Київ пропонував угорським дипломатам ” відкласти до завершення виборчої кампанії, тобто, по суті, на один тиждень всі візити. А також запропонували пану Сійярто розглянути можливість приїхати спочатку в Київ, зустрітися з Офісом президента, я б із задоволенням зустрівся б з паном Сійярто. А потім разом поїхали б у Закарпатську область і взяти участь в усіх заходах. У відповідь від посла я отримав: «Ні, ми маємо право підтримувати угорців в Україні, і ми поїдемо».

Ситуація, яка склалася в україно-угорських відносинах характеризується активною, наступальною позицією Угорщини, яка не лише не уникає протистояння та гострих кутів у взаєминах між державами, але й схоже провокує їх.  Водночас, Україна, намагається працювати з угорською стороною в рамках дипломатичного протоколу та етикету та утримувати максимальну конструктивність і добросусідськість. Українська сторона прагне діалогу та конструктивної і взаємовигідної співпраці з Будапештом. Але з огляду, на позицію Будапешта, який систематично виступає нові вимоги та зображає Україну винною у відмові йти на зустріч, такий діалог характеризується лише ескалацією.

Зелене світло для Будапешта?

Великі надії офіційний Будапешт покладає на нового президента Зеленського, який видається угорській владі менш принциповим у національних питаннях. Тим більше, що вже Україна працює над розробкою окремого закону, який би регулював використання мов нацменшин, зокрема країн-членів ЄС, і готова приймати консультації Будапешта.

В дипломатичних колах  стверджують, що Будапешт почав навіть “полювання” на українського президента, з метою по швидше з ним зустрітися та добитися своїх цілей в Закарпатті.  Петер Сійярто навіть несподівано прилетів у Торонто на конференцію українського гаранта щодо реформ і зробив заяву, що Зеленський – це нова надія для Будапешта. Однак після цієї зустрічі, ніяких чітких заяв та дій з боку Зеленського не відбулося. Тож наразі невідомо, чи Зеленський, відомий своєю лояльністю до двомовності, готовий йти на поступки угорцям на Закарпатті, чи лише заспокоює Будапешт привабливими обіцянками, не бажаючи міняти статус-кво в неспокійній області.

Хоча ймовірно, що не дочекавшись бажаного від нового українського президента, Будапешт може піти на загострення конфлікту, спробувавши взяти силою тиску те, що досі не вдавалося взяти переговорами. Такий крок дозволить Віктору Орбану зрозуміти: чи схильний Зеленський до поступок та компромісу під загрозою ескалації відносин, турбуючись про збереження діалогу та добросусідських відносин, чи відхилить угорські вимоги та рішуче відстоюватиме українські національні інтереси в Закарпатті.

Автор: Валерій Майданюк

Related Posts