Новини Міжмор'я Польща

Росія досі не визнає свій 74-річний злочин на Сувальщині

Росія надалі відмовляється передати Польщі архіви, завдяки яким можна встановити місце поховання 582 поляків, убитих НКВС 74 роки тому на Сувальщині

Росія надалі не хоче передати Польщі документи, що можуть допомогти у встановленні місць поховання 582 поляків, котрі загинули під час так званої Августівської облави. 74 роки тому радянська армія і війська НКВС та відокремлені підрозділи Польської Народної Армії і Міністерства громадської безпеки від 10 до 25 липня 1945 року проводили на Сувальщині антипольську операцію, передає Польське радіо.

Під час Августівської облави було затримано понад 7 тисяч людей. До сьогодні залишається невідомою доля 592 арештованих поляків. Історики та прокурори Інституту національної пам’яті Польщі на підставі розмов зі свідками з’ясували, що цих осіб вивезли у район міста Гродно і там розстріляли.

«Офіційно Росія не хоче визнати, що люди, заарештовані у липні 1945 року на Сувальщині, були вбиті», – сказав у розмові з Польським радіо російський історик Нікіта Пєтров, який вивчає сталінські злочини.

«Звісно, що це абсурд і нісенітниця, тому що держава не може сказати – ми заарештували людину, але ми не знаємо куди вона поділася. Є тільки три варіанти – або таку особу звільнили, або засудили і відправили до табору, або її вбили», – додав історик із організації «Меморіал».

Після 74 років від тих трагічних подій радянські архіви щодо злочинів на терені Польщі дотепер залишаються закритими.

Related Posts