Новини Міжмор'я Польща

Варшава хоче запросити Путіна на 75 річницю звільнення Аушвіц-Біркенау

Речник президента Польщі сказав, що Путіну надішлють запрошення на відзначення 75 річниці звільнення концтабору Аушвіц-Біркенау, що відбудуться у січні 2020 року

«Ми маємо вже зворотні підтвердження від понад 30 держав, що делегації на рівні президентів, прем’єрів та голів парламентів, тобто на найвищому рівні, будуть брати участь в урочистих заходах до 80 роковин початку Другої світової війни», – повідомив у четвер речник президент Польщі Блажей Спихальський. Він також поторив, що Путіна на ці урочистості не запрошено, але додав, що йому надішлють запрошення на відзначення 75 річниці звільнення нацистського концтабору Аушвіц-Біркенау, передає Польське радіо.

На хвилях Польського радіо Спихальський поінформував, що урочистості, приурочені до 80 роковин початку ІІ Світової війни, будуть поділені на дві частини – у місті Вєлюнь та у Варшаві. У Вєлюні (там здійснили першу атаку Другої світової війни – 1 вересня 1939 року о 4:40 ранку німецька авіація здійснила бомбардування польського міста, в результаті якого загинуло приблизно 1200 людей – ред.) будуть президент Анджея Дуда і президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр. «Це будуть урочистості, мета яких – показати жорстокість Другої світової війни, але у суто цивільному аспекті», – сказав Спихальський.

Речник президента Польщі також знову пояснив, чому на урочисті заходи до Варшави не запрошено президента Росії Владіміра Путіна. В інтерв’ю йому нагадали, що на початку року екс-заступник міністра закордонних справ Польщі, а нині посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький припустив, що президент Путін міг би бути на відзначеннях роковин у Польщі. Потім представники влади у Варшаві неодноразово повторювали, що Росію на меморіальні заходи до Варшави однак не запрошено.

Блажей Спихальський цього разу сказав так: «Ключ надсилання запрошень для лідерів держав був наступним: ми надсилаємо запрошення нашим найближчим партнерам, нашим союзникам, а тому запрошення були наслідні всім лідерам країн Європейського Союзу, держав НАТО, країн Східного партнерства (Україна, Білорусь, Молдова, Грузія, Вірменія, Азербайджан). (…) і те, що Росія не членом жодного з цих форматів, які я назвав, то такого запрошення ми не надсилали».

Водночас Блажей Спихальський додав, що Владіміру Путіну надішлють запрошення на відзначення 75 річниці звільнення німецького концтабору Аушвіц-Біркенау, що відбудеться на початку 2020 року. «Факт визволення концтабору радянськими військами є історичним, незаперечним, і тут ця співпраця та бажання з нашої сторони абсолютно є», – зазначив він.


Related Posts