Новини Міжмор'я Польща

Федеріка Моґеріні відповіла на закиди щодо інтерв’ю своєї радниці RT

Очільниця дипломатії Європейського Союзу відповіла на запит польської євродепутатки Анни Фотиґи

Верховна представниця Європейського союзу у закордонних справах та політиці безпеки Федеріка Моґеріні заперечила свою причетність до інтерв’ю, яке російському пропагандистському телеканалу RT дала її головна радниця Наталі Точчі. Політикиня відповіла на лист польської євродепутатки Анни Фотиґи, яка займається питанням кремлівської дезінформації і попросила дати пояснення на цю тему, передає Польське радіо.

Федеріка Моґеріні написала, що Наталі Точчі дала інтерв’ю від свого імені як визнана експертка, що керує одним з дослідницьких інститутів. «Немає сумніву, що висловлені в інтерв’ю думки є її приватними і не відображають офіційної позиції євросоюзних установ», – мовиться в листі очільниці дипломатії Європейського Союзу. Як додала Федеріка Моґеріні, нещасливо склалося, що російське телебачення RT представило Наталі Точчі як представницю дипломатичного корпусу ЄС, а насправді вона в ньому не працює.

Очільниця дипломатії ЄС нагадала про звіт її співробітників на тему дезінформації, в якому Росію назвали найбільшою зовнішньою загрозою для Європейського Союзу. Документ оприлюднено торік у грудні, понад два роки після ухвалення в Європарламенті звіту авторства польської єевродепутатки Анни Фотиґи, де Росію визнано загрозою єдності Євроспільноти.

У відповідь на інтерв’ю Наталі Точчі пропагандистському рупорові Кремля, Анна Фотиґа написала очільниці дипломатії ЄС, що вона шокована, що впливовий представник цього органа прийняв запрошення від ЗМІ, яке є головним інструментом російської пропаганди. Польська депутатка ЄП додала, що її турбує товариська атмосфера цього інтерв’ю, в якому обидві сторони згодні майже в усіх питаннях. Адже, за словами Анни Фотиґи, відомо, що пропаганда РФ зосереджується на справах, які розділлють ЄС і наголошують на її слабкостях.

Інтерв’ю Наталі Точчі для RT з’явилося за декілька днів після публікації Європейською комісією звіту про спроби російського втручання під час кампанії перед виборами до Європейського парламенту. «Ми шоковані», – сказав тоді брюссельській кореспондентці Польського радіо один із євросоюзних посадовців. «Це зрада», – прокоментував інтерв’ю Якуб Янда, директор дослідницького інституту European Values і голова програми Kremlin Watch, що розкриває випадки російських впливів та дезінформацію. Він підкреслив, що співпрацівники очільниці дипломатії ЄС повинні займатися боротьбою з російською дезінформацією, а не давати інтерв’ю пропагандистському рупору Кремля.

Related Posts