Аналітика Позиція Польща

Корупційний скандал та рейтинг ПіС

Гучний скандал, який  розгорівся у Польщі навколо авіа перельотів спікера Сейму Марека Кухцінського, призвів не лише до відставки топ-чиновника, але й загрожує репутації правлячої партії перед виборами.

Привілеї топ-чиновника

Польська громадськість з обуренням дізналася, що спікер Сейму Польщі Марек Кухцінський здійснив близько сотні авіаційних польотів урядовими літаками за державний рахунок, причому часто літав зі своєю родиною. На  подорожі урядовими літаками Кухцінський витратив близько 4 млн. бюджетних злотих, що становить приблизно 30 млн грн. При цьому, чиновник іноді використовував не лише пасажирські урядові літаки, а навіть військову авіацію, наприклад гвинтокрил польської армії. Поглибленню скандалу сприяла й інформація, що спікер регулярно літав додому на вихідні за рахунок держбюджету. Кухцінський зізнався в 23 таких перельотах, проте польська преса повідомила про 100 польотів за рахунок бюджету.

Медіа розтиражували інформацію про “спеціальний статус” таких подорожей, демонструючи зокрема позначки “Терміново” навпроти польотів Кухцінського зі столиці додому на Різдво та Великдень. У соцмережах навіть стали популярними меми та фотожаби, на яких спікер Кухцінський на вертольоті вигулює собаку.  Громадськість назвала такі дії топ-чиновника зловживанням службовим становищем та корупцією, а його вчинок поставив під загрозу репутацію партії “Право і Справедливість” та її лідерів, які потрапили у незручне становище. Правляча партія отримала шквал нищівної критики насамперед від ліберальної опозиції, яка детально інформувала громадськість про деталі скандалу, публікуючи дані про вартість послуг охорони, пасажирів рейсу, харчування і обслуговування на борту. Викид у пресу такої інформації, особливо на фоні близьких парламентських виборів, які відбудуться у жовтні, особливо неприємно для правлячої партії, яка виявилася втягнутою у репутаційний скандал з фінансовими зловживаннями.

В ході скандалу Кухцінський навіть спробував реабілітуватися і передати на благодійність суму, еквівалентну вартості польотів, озвучених у пресі, вважаючи, що таким чином, зможе загладити свій проступок. При цьому, спікер, навіть попри загрозу обвалу для рейтингу його партії, не одразу погоджувався піти у відставку. І лише після двохтижневої критики, коли іншого виходу  з ситуації явно не знайшлося, Кухцінський оголосив про звільнення за “власним бажанням”. Кухцінський заявив, що всі його польоти були пов’язані зі службовою необхідністю і закон він не порушував, та уточнив, що його рішення зумовлене тиском з боку громадськості.

ПіС виходить сухою з води?

Дуже показовою реакцією на скандал та поведінку свого політика стала позиція польського керівництва з партії “Право і Справедливість”. У партії відмовилися звільняти спікера, що опинився в епіцентрі скандалу, заявивши, що Кухцінський не здійснював нічого протизаконного в рамках польотів. А  лідер партії Ярослав Качинський заявив, що екс-спікер отримає почесне перше місце у виборчому списку округу в Крошні. Де-факто, скандальна відставка Кухцінського замість утвердження партійної дисципліни перетворилася на нетривалу передвиборчу відпустку, адже соціологічні рейтинги ПіС дозволяють Кухцінському  знову стати депутатом парламенту наступного скликання.

Хоча скандал навколо авіаперельотів Кухцінського й потягнув за собою перевірку інших чиновників і політиків ПіС на предмет зловживання посадовими привілеями і пільгами. У зв’язку зі скандалом в уряді вирішили посилити правила перельотів для політиків та посадовців, і навіть заборонили  родинам політиків і чиновників перебувати на борту урядового літака, якщо це не участь в офіційній делегації.

Проте навіть незважаючи на фінансовий скандал навколо екс-спікера Сейму, рейтинги ПіС залишилися досить високими. За ПіС й надалі готові проголосувати близько 42-44% виборців, що, а це означає приблизно 243 мандати, і партія знову може мати однопартійну більшість.  Репутаційні втрати для ПіС польські соціологи оцінюють приблизно у 0,5 %, як показали опитування, проведені після оприлюднення компромату на Кухцінського.

Зрештою, подібні скандали в країні відбуваються не вперше. В минулому  і колишньому прем’єру Дональду Туску також закидали чимало не обґрунтованих урядових перельотів, причому також не у державних справах. Проте у свій час ПіС якраз і презентувала себе як партія ідеалістів-патріотів проти старих політиків-корупціонерів. Тож скандал може загрожувати партії електоральними певними втратами, хоча й соціологи не називають їх значними.

Популярність ПіС і далі тримається на “патріотичній” та націоналістичній риториці, до того ж, чимало громадян задоволенні запровадженими програмами соціальної допомоги та системи безумовного доходу для сімей з дітьми. Цей пункт своєї політики у ПіС вдало використовують для збереження електоральної підтримки та влади, попри корупційні скандали, які підточують імідж партії “патріотів-ідеалістів”.

Автор: Валерій Майданюк

Related Posts