Новини Міжмор'я Позиція Польща

Посол РФ у Варшаві: Відновлення діалогу з Польщею про історію неможливе

Сєрґєй Андрєєв, якого цитує видання «Известия», сказав, що це буде можливим після того, як Польща визнає, що її «визволила Червона армія»

«Відновлення діалогу з історичних питань неможливе, поки у Польщі заперечують визволення її Червоною армією під час Другої світової війни», – цитує у вівторок російське видання «Известия» посла Росії у Варшаві Сєрґєя Андрєєва.

За словами російського дипломата, у Польщі знищено понад 420 радянських пам’ятників, що знаходяться за межами місць поховання солдатів. «Польська влада не публікує офіційних точних даних про те, скільки радянських пам’ятників ліквідовано і скільки залишилося», – сказав Андрєєв. Він додав, що у реєстрі від 1997 року був 561 пам’ятник за межами місць поховання, а контроль, проведений у 2018 році посольством і консульствами Росії показав, що таких залишилося 134 пам’ятників, передає “Польське радіо”.

Посол Росії звинуватив владу Польщі, що вона «демонстративно ігнорує протести російської сторони» з цього питання. Російська сторона «не може природно перешкодити ліквідації пам’ятників на території Польщі, але не маємо права забувати про цю зневагу», – додав Андрєєв. «Доти, поки у Польщі офіційно заперечують визволення (а по суті, порятунок) цієї країни Червоною армією, відновлення діалогу та співробітництва з історичних питань є неможливим», – заявив посол РФ у Варшаві.

Він теж висловив переконання, що не можна «відповідати згідно із принципом „око за око”, тобто вдаватися до недостойних дій щодо польських місць пам’яті у Росії».

Співрозмовники російського видання у польських дипломатичних колах зазначили, що Варшава не погоджується із звинуваченнями у порушенні підписаного з Росією в 1994 році договору про захист місць пам’яті. «Той договір не стосується символічних пам’ятників, зокрема меморіалів подяки Червоній армії», – сказало одне із цих джерел. Натомість Москва, як додає газета, вважає, що ця угода охоплює «як поховання, так і місця увічнення солдатів та цивільних померлих осіб, убитих або закатованих унаслідок воєн і репресій».

Нагадаємо, влада Праги вирішила не повертати на будівлю Староміської ратуші пропам’ятну таблицю, присвячену участі Червоної армії у визволенні столиці Чехії. 



Related Posts