Новини Міжмор'я Польща

Голова МЗС Німеччини підтримує більшу відповідальність Польщі в ЄС

Гайко Маас вважає, що, крім Німеччини та Франції, більшу роль у прийнятті рішень в ЄС мають отримати Польща, Іспанія та Італія

Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас заявив у понеділок, що Європейський Союз є надто великим, аби приймати рішення у його справі могли тільки Берлін і Париж. Міністр підтримав надання Польщі, Іспанії та Італії більшої відповідальності перед ЄС, передає “Польське радіо”.

«Німецько-французька пара не може замінити групи E3 (Німеччина, Франція, Велика Британія – ред.), – заявив Гайко Маас під час виступу, відкриваючи у Берліні 17 конференцію німецьких послів, коли перелічував наслідки «брекзиту». «Для цього Європа є надто великою. Ми теж знаємо, що деякі дивляться із недовірою на нашу близьку співпрацю з французькими друзями. Зрештою, різні інтереси в Європі є теж надто великими, аби ми могли ними займатися тільки удвох», – пояснив німецький політик.

Розв’язанням, на його погляд, є більша активність Іспанії, Італії на Півдні, а Польщі на Сході у прийнятті рішень щодо політики ЄС. Він застеріг, що не має на увазі жодну євросоюзну директорію, а прагматичну співпрацю в інноваційних форматах, що допоможе розвинути ЄС. Міністр підкреслив, що вирішальне значення у цьому процесі будуть відігравати саме Берлін, Париж, Варшава, Рим і Мадрид.

«Я знаю, що це не буде легко. Однак факт, що нинішня влада в Італії та у Польщі, можливо, вибирає інший курс у європейській політиці, не повинен означати, що ми усуваємо їх від відповідальності. Ми не можемо зробити нашу співпрацю залежною від існування партій у деяких з цих країн, цілі яких ми не завжди підтримуємо. Ми усі відповідальні за щось більше – майбутнє Європейського Союзу. І мусимо виконувати це завдання», – сказав Маас.

На погляд очільник німецької дипломатії, Європа переживає глибоку кризу, спричинену зовнішнім тиском, але передусім втратою довіри до неї. Тому ключовим, за його словами, у цьому контексті є: фінансова криза, міграція і верховенство права у державах ЄС. Найважливішим завданням, на його погляд, є відновлення довіри.

Німецький міністр Маас вкотре звернув увагу на необхідність ведення діалогу з Росією. Політик зазначив, що він дуже активний. «Звісно багато форматів було призупинено після анексії Криму. Але діалог означає також порушення важких тем. І тому в нашому діалозі з Росією демократія, права людини та свобода ЗМІ і слова є та завжди будуть питаннями, які ми будемо порушувати», – сказав він.

Related Posts