Новини Міжмор'я Польща США

Польща може одержати перші F-35 у 2024 році

В американській компанії Lockheed Martin, що виробляє винищувачі F-35 заявили, що Польща може отримати перші чотири літаки для вишколів уже в 2024 році

Перші чотири екземпляри багатоцільових винищувачів п’ятого покоління F-35 Польща може отримати у 2024 році. Літаки для усього першого тактичного підрозділу авіації країна може отримати до 2026 року. Про це минулого тижня сказав віцепрезидент американської компанії Lockheed Martin Ґреґ Ульмер, передає “Польське радіо”.

Він запевнив, що у разі купівлі можливі замовлення для польської промисловості, не тільки пов’язані із виробленням та обслуговуванням F-35.

“Якщо польська програма проходитиме згідно із тим, що нині про неї знаємо, то перші літаки прибудуть у 2024 році. Це будуть чотири літаки для вишколів пілотів та обслуговуючого персоналу і вони залишатимуться у Сполучених Штатах до часу проходження вишколів інструкторів”,  сказав Ґреґ Ульмер, який взяв участь у ярмарку Міжнародного салону оборонної промисловості у місті Кєльце.

Він додав, що цей метод вибрали Австралія, Південна Корея, Норвегія та Ізраїль, які спочатку також проводили навчання на своїх перших літаках у США. За словами Ульмера, до 2026 року буде здійснений перший транш  12-16 літаків  готовою буде також інфраструктура, а отже перша ескадра досягне початкової готовності. Другий транш можуть здійснити до 2030 року.

Ульмер наголосив, що вибір F-35 Польщею означатиме також співпрацю польської промисловості з концерном Lockheed Martin. “Ми на 11 році виробництва. Дотепер ми експортували 425 літаків; програма передбачає виробництво 3 тисяч до 2040 року, і дуже ймовірним є її продовження після цієї дати. Це тривалий час, ми маємо безліч можливостей для промислової співпраці”,  сказав він.

Нагадаємо, Польща надіслала США запит у справі підготовки пропозиції 32 літаків F-35 Lightning II. Міністерство національної оборони хоче придбати ці машини у межах програми Harpia, винищувача п’ятого покоління, пришвидшеної торік після ряду аварій, інцидентів та катастрофи радянських винищувачів МіГ-29.

Related Posts