Балтія Новини Міжмор'я Польща

Комісія захисту довкілля Балтики запитує Польщу про стічні води у Віслі

Гельсінська комісія (HELCOM) закликала Польщу терміново надати інформацію про скидання забруднених стічних вод у Віслу унаслідок аварії колекторів

Комісія із захисту морського середовища Балтійського моря (HELCOM) закликала Польщу терміново підготувати інформацію про скидання стічних вод у Віслу у зв’язку з аварією системи перекачування нечистот в очисну станцію “Czajka”. Від сьогодні питання аварійного скидання стічних вод до Вісли обговорить комісія під час засідання у Таллінні, передає “Польське радіо”.

Зацікавленість Гельсінської комісії була викликана причинами та масштабами виходу з ладу системи, що надсилає каналізаційні стоки на очисну станцію «Czajka». HELCOM запитує Польщу про обсяги скинутих нечистот, якість води у Віслі та приблизні збитки для довкілля. Комісія запитує теж про заходи, що вживаються для мінімізації шкоди, завданої довкіллю.

HELCOM було створено у 1970 роках для захисту морського довкілля Балтійського моря від усіх джерел забруднення завдяки співпраці Данії, Естонії, Фінляндії, Німеччини, Латвії, Литви, Польщі, Швеції, Європейського Союзу та Росії. Комісія постійно стежить за станом вод на Балтиці. Організація також опрацьовує рекомендації для держав ЄС з метою конкретних дій.

Скидання нечистот до Вісли у Варшаві почалося майже два тижні тому після виходу з ладу колекторів, якими стічні води з лівобережної частини міста перекачували до комплексу очисних споруд «Чайка» на правому березі Вісли. Дотепер скинуто вже понад 2,5 мільйона кубометрів неочищених комунальних стічних вод, що становлять собою суміш побутових стічних вод із промисловими стічними та дощовими водами.

У зв’язку з аварією через Віслу побудовано тимчасовий понтонний міст, яким прокладено замінні колектори. Таке рішення прийняв польський уряд. Запасний каналізаційний трубопровід має працювати до тих пір, поки столична влада не проведе необхідний ремонт або знайде інше розв’язання проблеми.

Причиною аварії колектора, що проходить дном Вісли були, ймовірно, як повідомили у мерії Варшави, помилки під час встановлення системи.

Related Posts