Новини Міжмор'я Польща Про Україну

У Києві підтвердили Польщі готовність зняття мораторію на ексгумації

Міністр культури, молоді і спорту Бородянський заявив, що Київ очікує від Польщі необхідні документи для початку проведення польських пошуково-ексгумаційних робіт в Україні

Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський заявив, що Україна очікує від Польщі необхідну документацію для початку проведення пошуково-ексгумаційних робіт на території України. Про це Бородянський повідомив після зустрічі з послом Польщі Бартошем Ціхоцьким, передає “Польське радіо”.

“На виконання домовленостей президентів України та Польщі прийняв сьогодні посла Республіки Польща Бартоша Ціхоцьки. Зі свого боку підтвердив заяву президента України про зняття обмежень на пошуково-ексгумаційні роботи”, – повідомив Бородянський на своїй сторінці у Facebook.

Питання заборони пошуково-ексгумаційних робіт на території України протягом декількох попередніх років було одним із найбільш гострих у польсько-українських відносинах. Нагадаємо, після усунення пам’ятника воїнам УПА на кладовищі у Грушовичах на Підкарпатті в 2017 році влада України заборонила ексгумацію та пошуки польських останків.

Варшава наполягала, щоб Україна в односторонньому порядку відновила ексгумації. Україна вважала, що пошуково-ексгумаційні роботи можуть бути відновлені синхронно з розв’язання проблеми українських місць пам’яті в Польщі.

Бородянський зазначив, що отримав від посла Польщі лист-звернення польської сторони щодо надання відповідних дозволів на проведення робіт та пообіцяв оперативно надати відповідь.

“Роз’яснив польській стороні процедури, які діють в сфері проведення пошукових робіт, та закликав польську сторону подати якнайшвидше документацію відповідно до існуючих процедур для того, щоб розпочати роботи”, – зазначив Бородянський.

За словами міністра, він “запевнив посла в повній підтримці всього процесу проведення робіт”.
Бородянський також висловив сподівання на тісну співпрацю з Мінкультури та Інститутом національної пам’яті Польщі в питанні відновлення українських місць пам’яті в Польщі.

Під час візиту до Польщі Зеленський заявив про готовність скасувати мораторій на пошуково-ексгумаційні роботи.

Він також запропонував своєму польському колезі Анджею Дуді побудувати на кордоні двох країн “спільний меморіал примирення”.

Related Posts