Грузія/Вірменія Новини Міжмор'я Позиція Польща Про Україну

Анджей Дуда в ООН: Польща надалі буде відстоювати незалежність України і Грузії

Під час свого виступу на 74 сесії Генеральної Асамблеї ООН президент Польщі застеріг від домовленостей з агресорами заради власних інтересів

Сьогодні існує спокуса «купівлі мирного часу» бездіяльністю або домовленостями з агресорами заради власних інтересів. На цьому наголосив президент Польщі Анджей Дуда під час свого виступу у вівторок на 74 сесії Генеральної Асамблеї ООН, передає “Польське радіо”.

Польський лідер переконаний, що відповідальні за порушення міжнародного права повинні бути покарані.
Анджей Дуда нагадав про святкування у Варшаві 80 роковин початку Другої світової війни. Він зазначив, що «попри той страшний урок, сьогодні, у 21 столітті, у світі постійно трапляються акти незрозумілої жорстокості: етнічні чистки, масові вбивства та навіть геноциди».

За його словами, «не можна не помітити певних історичних аналогій». Як і 1 вересня на площі Пілсудського у Варшаві, він закликав світових лідерів не бути байдужими до агресивної поведінки деяких держав і не повторювати помилок вісімдесятирічної давнини, коли Захід не зробив реальних кроків, коли почалася агресія Німеччини проти Польщі.

Анджей Дуда нагадав про окуповані території в Грузії та в Україні. «Хочу ще раз чітко заявити, що кожна держава має рівне право на самовизначення. Польща і надалі буде відстоювати незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України та Грузії. Державні кордони не можна змінювати силою», – зазначив Дуда.

Президент Польщі вказав теж на «загрозу небезпечних ілюзій домовленостей з агресором коштом інших, аби продовжити мир для себе», а також «домовляння, тобто пошук особливих інтересів, часто економічних, у відносинах з агресорами, за одночасного роздутого заклику до солідарності із жертвами агресії».

«Створюючи Організацію Об’єднаних Націй на руїнах світового порядку, ми керувалися цілком іншими правилами – головним з них був принцип never again», – наголосив польський лідер.

За словами Анджея Дуди, останні роки показують, що «така сама спокуса домовленостей з агресорами була тоді, а також є сьогодні».

«Я глибоко переконаний, що саме час вийти зі стану летаргічного сну, зробити висновки з минулого та припинити повторювати ті самі помилки. Польща з особливим досвідом минулого століття має моральний обов’язок говорити дуже чітко у цій справі і ми це робимо. Заради миру та свободи, які нам так важливі», – сказав польський президент.

Раніше у Нью-Йорку президент Анджей Дуда заявив, що Польща є в авангарді країн, котрі підтримують Україну від 2014 року.

Related Posts