Аналітика Новини Міжмор'я Польща США

Військова присутність США в Польщі корисна для місцевих самоврядувань

Число американських солдатів у Польщі має постійно збільшуватися

2 жовтня поблизу міста Слупськ на півночі Польщі зустрілися представники ґмінних управ, у яких дислокується армія США. Учасники дебатів наголошували, що місцеві самоврядування мають чималу користь завдяки збільшеній присутності американських військових, передає “Польське радіо”.

«Виграє передусім місцевий бізнес, а посередньо й самоврядування», – заявили війт ґмінної управи Повідз Якуб Ґвіт та віцебургомістр міста Дравсько Поморське Іренеуш Кабат. «На території нашої ґміни Повідз найбільше озеро у Великопольщі. Це наша туристична перевага; ми не хочемо її втратити. Військо розміщується не в пустелі, а в конкретному місці, де живуть люди. Йдеться про справи довкілля та інфраструктури, ми не хочемо, щоб військові дії якось негативно на це вплинули. Американці дуже активно включаються в культурне життя, але перш за все виграють місцеві підприємці. Ресторанчики і гастрономічні заклади, які діяли сезонно, тепер відкриті цілий рік. Раніше у нас не було таксі, а тепер уже видано 20 дозволів на перевезення осіб. Аеропорт має функціонувати як логістична база», – сказав Якуб Ґвіт. 

Ще більшого розвитку очікує Іренеуш Кабат: «Солдатів має бути ще більше, тепер їх у нас близько тисячі. Має бути створене спеціальне містечко приблизно для десяти тисяч осіб, військо має використовувати наш полігон. Виграє гастрономія, люди інвестують у чергові заклади. Нещодавно був один готель, а невдовзі будуть чотири. У нас дуже невелике безробіття, бо якщо, наприклад, шеф-кухар – американець, він дає роботу в більшості полякам. (…) Іноді бувають і клопоти, американські командири запитують, чи солдати не створюють проблем, наприклад, у вихідні. Колись було трохи таких випадків, зараз проблем із цим немає», – додав Іренеуш Кабат.  

Війт сільської ґміни Слупськ Барбара Дикєр звернула увагу, що становище її самоврядування є дещо іншим з огляду на секретний характер розміщених тут військових установок. Обмеження стосуються, наприклад, можливості інвестування в економічній зоні Редзікова, вирубування дерев і статусу місцевих доріг. 2020 року тут має бути створений так званий протиракетний щит.   

Число солдатів США в Польщі постійно зростатиме. Декларації, які в червні підписали президенти Анджей Дуда і Дональд Трамп, підтверджують оборонну співпрацю обох країн, присутність у Польщі 4500 американських військових і додатково ще однієї тисячі солдатів. Військові США мають бути розміщені в семи місцях на території Польщі.

Related Posts