Антиросійський фронт Балтія Новини Міжмор'я

У Вільнюсі обговорять російську загрозу для енергетичної безпеки

У столиці Литви проходить саміт на тему енергетичної безпеки США та країн Східної Європи, зокрема країн Балтії

У Вільнюсі сьогодні проходить енергетичний форум США та Східної Європи. У заході беруть участь, зокрема, американський міністр енергетики Рік Перрі та міністри енергетики держав Центрально-Східної Європи, передає “Польське радіо”.

Учора Рік Перрі зустрівся з міністрами енергетики Литви, Латвії та Естонії. Було підписано декларацію про гарантії підтримки Сполучених Штатів для захисту енергетичної інфраструктури країн Балтії від кібератак. Попри те, що у документі не були названі джерела загрози, литовські оглядачі нагадали про попередження служб безпеки з початку року, що енергетичний сектор у Литві може стати ціллю російських кібератак.

Сьогоднішній форум є другим подібним самітом трансатлантичного енергетичного співробітництва. Цього разу він пов’язаний з енергетичною безпекою у регіоні та можливостями притягування нових інвестицій. Під час форуму будуть порушені питання щодо диверсифікації джерел енергетики, синхронізації мереж Литви, Латвії та Естонії із Західною Європою, а також інфраструктурними об’єктами. Учасники форуму обговорять також інноваційні, низьковуглецеві технології.

За словами міністра енергетики Литви Жигімантаса Вайчюнаса, організація подібної події у Вільнюсі є доказом того, що Литва стала регіональним лідером у сфері енергетики.

Синхронізація енергетичних мереж країн Балтії із Західною Європою запланована на 2025 рік.

Related Posts