Новини Міжмор'я Польща Про Україну

Російський таємний підрозділ 29155 має дестабілізувати Європу

Цілковито таємний підрозділ російської військової розвідки Головного розвідувального управління (ГРУ) РФ відповідає за акти терору у Європі, а також, між іншим, за спробу державного перевороту у Чорногорії, – стверджує американська газета «New York Times», посилаючись на джерела у спецслужбах по обидва боки Атлантичного океану

Підрозділ 29155 працює щонайменше десять років, але західні служби лише нещодавно натрапили на його слід, – йдеться у «New York Times». Розвідки чотирьох західних країн підкреслюють, що не зрозуміло, наскільки часто цей підрозділ мобілізується. Відомо, що військові з 29155 працюють на Заході, а їхньою метою є дестабілізації західної демократії, передає “Польське радіо”.

Військові підрозділу 29155 – це частково ветерани воєн, які вела Росія в Афганістані, Чечні та в Україні. Його діяльність є настільки таємною, що, згідно оцінок західної розвідки, про існування цього підрозділу найімовірніше навіть не знає більшість офіцерів ГРУ. Разом з тим, його члени тісно пов’язані: західні служби мають фото з 2017 року генерала Андрєя Авєр’янова, головнокомандувача підрозділу 29155. На ньому – генерал у костюмі та метелику – на шлюбі полковника Анатолія Чепіги, також військового цього підрозділу, якого британський суд офіційно звинуватив в участі у спробі вбивства Сєргєя Скріпаля.  

Отруєння Скріпаля довело до геополітичної кризи, під час якої 20 країн, в тому числі Польща та США, видалили разом 150 російських дипломатів у рамках солідарності з Великою Британією. Виявилося, що за рік до спроби отруєння Скріпаля, троє військових підрозділу 29155 виїхали до Британії, можливо, з метою підготовки цього замаху.

Західні агенції розвідки вперше натрапили на слід цієї таємної організації після невдалого перевороту у Чорногорії у 2016 році. У підготовці путчу було замішаних двоє офіцерів ГРУ.

А у 2006 році Владімір Путін підписав закон, який дозволяє вбивати поза кордонами Росії конкретних осіб, яких Кремль визнав за ворогів держави. У тому ж році група російських убивць використала радіоактивний ізотоп для вбивства у Лондоні Алєксандра Літвінєнка, іншого колишнього російського шпигуна, який втік на захід.  

Про самий підрозділ 29155 у російських офіційних документах вказівки, з яких можна зрозуміти, що підрозділ пов’язаний з Кремлем. Його головний штаб ймовірно знаходиться у східній частині Москви, на території 161 Полігону спеціальних сил.

Related Posts