Молдова/Румунія Співробітництво

На посаду прем’єра Румунії запросили Орбана

Президент Румунії Клаус Йоганніс, після поразки уряду соціал-демократів, запропонував сформувати кабінет міністрів лідерові найбільшої опозиційної партії – Людовіку Орбану.

Орбан є главою Національно-ліберальної партії (PNL), яка є членом правоцентристського альянсу Європейської народної партії (ЄНП). У випадку успішного формування уряду, його партія буде висувати список кандидатур від країни в Європейську комісію.

Президент Йоганніс провів консультації з лідерами партій після провального для уряду голосування в парламенті, коли кабінет соціал-демократів прем’єр-міністра Віоріці Денчіле було відправлено у відставку.

Колишній лідер Націонал-ліберальної партії Йоганніс, заявив, що PNL “була єдиною партією, яка прийшла на консультації і прямо сказала: хоча буде важко, вона готова взяти на себе управління в цей перехідний період”.

Новопризначений прем’єр не матиме багато часу, адже наступні парламентські вибори офіційно повинні відбутися наприкінці 2020 року або на початку 2021 року. Хоча існує можливість їх перенесення на початок наступного року, після того, як румуни у грудні цього року обиратимуть нового президента.

Related Posts