Балтія Новини Міжмор'я

Литва і Росія проведуть великий обмін шпигунами

Вільнюс та Москва готують здійснити великий обмін особами, засудженими за шпигунство в обох країнах; востаннє подібну операцію у 2010 році проводили США і Росія

Росія та Литва готуються обмінятися особами, засудженими за шпигунство, передає агентство “Інтерфакс”. Російські журналісти не виключають, що під час цієї операції Москва може видати Литві також громадян інших держав, засуджених у Росії за шпигунство, передає “Польське радіо.”

Агентство “Інтерфакс”, посилаючись на осіб, які готують обмін, повідомили, що Москва хоче, аби Вільнюс видав агента ФСБ Ніколая Філіпченка. Чоловіка затримали литовські спецслужби два роки тому. Натомість Литва хоче, аби Росія видала засуджених за шпигунство Євґєнія Матайтіса та Арістідаса Тамошайтіса.

За словами агентства “Інтерфакс”, у переліку осіб, котрих Росія може видати Литві, є теж росіяни, але журналістам не вдалося з’ясувати їхніх даних, а також громадянин Норвегії. Ймовірно йдеться про Фруде Берґа, якого російський суд засудив до 14 років колонії.

Востаннє Росія брала участь у великому обміні шпигунами в 2010 році. Москва і Вашингтон провели на летовищі у Відні операцію з обміну 14 особами. Це була найбільша подібна акція від завершення “холодної війни”.

Нагадаємо, у середині вересня Верховний суд РФ підтримав вирок для громадянина Польщі, якого російський суд засудив до 14 років колонії за обвинуваченням у шпигунстві.

Related Posts