Грузія/Вірменія Новини Міжмор'я

Грузини закликають світ допомогти у справі затриманих сепаратистами

Сепаратисти щороку затримують кількасот осіб, які нібито нелегально перетнули кордон

Грузини звертаються із закликом про допомогу у звільненні людей, яких ув’язнено в сепаратистській Південній Осетії. Після російсько-грузинської війни 2008 року солдати з РФ відгородили сепаратистський регіон від Грузії колючим дротом. Так звана окупаційна лінія позбавила місцевих фермерів доступу до частини їхніх полів і садів, передає “Польське радіо”.

Як повідомляють грузинські ЗМІ, сепаратисти щороку затримують кількасот осіб, пояснюючи, що вони перетинають кордон нелегально. У такий спосіб 9 листопада затримано лікаря-ортопеда Важу Ґапріндашвілі. Лікар відвідував пацієнта, який живе в зоні конфлікту. Російські солдати звинуватили його в незаконному перетині кордону. Сім’я не має з ним контакту.

У цій же тюрмі кілька днів утримували грузина Шоту Бідзінашвілі, якого під час затримання побили гвинтівкою. «У мене було сильно побите обличчя і величезна ґуля на потилиці», – сказав чоловік кореспондентові Польського радіо. «Доктор Важа доглядав за мною кілька днів, промивав обличчя і прикладав примочки. Завдяки йому ми почали отримувати більше їжі, бо годували нас раз на день, а то й рідше», – додав Шота Бідзінашвілі. За його словами, затриманих щодня водили на допити і запитували приблизно про те саме – де вони були 2008 року та чи брали участь у війні з Росією.

Питання звільнення доктора Важі та припинення таких практик обговорюватиметься цього тижня при нагоді зустрічі уповноважених грузинського та російського урядів.

Related Posts