Балтія Новини Міжмор'я Позиція Співробітництво

Прем’єра Естонії розкритикували за відмову участі у президентському прийомі

Прем’єр-міністр Естонії Юрі Ратас заявив, що не відвідає президентський прийом  в країні, оголошений на честь Дня незалежності республіки,  тому що збирається в цей день провести час з родиною.

“24 лютого 2020 роки я обов’язково візьму участь в параді та в інших заходах. Якщо вас цікавить, чи збираюся я відвідати урочистий прийом у президента, то можу вам сказати, що вже повідомив президенту про те, що мене, на жаль, не буде в Естонії, оскільки шкільні канікули мені хотілося б провести зі своєю родиною”, – заявив Юрі Ратас.

Естонські медіа  повідомляють, що глава уряду міг прийняти таке рішення через  непорозуміння та суперечки з президентом країни, адже недавно президент Керсті Кальюлайд назвала уряд Ратаса “загрозою національній безпеці” Естонії.

“Національній безпеці і конституційному ладу Естонії ніщо не загрожує. Це уряд зміцнює їх основи, а не послаблює. Мені дуже шкода, що у президента Естонії склалася така думка, але це її право”, – заперечив президенту прем’єр Ратас.

Де-факто, Ратас вирішив порушити неписану, але важливу з точки зору дипломатичного етикету традицію останніх 10 років, за якою керівники урядів завжди відвідують щорічний  президентський прийом в честь Дня незалежності.

Екс-прем’єр-міністр Тааві Рийвас пояснив  таку позицію свого діючого колеги Ратаса розчаруванням політика в главі держави. За слова колишнього глави уряду, свідомо чи несвідомо, цим вчинком Ратас поставив себе в один ряд з колишнім головою Центристської партії Едгаром Савісааром і лідером консервативної партії EKRE Мартом Хельме,які також ігнорували президентські прийоми.

 “Вони також висловлювали своє гірке ставлення до чинного президента таким драматичним чином. 24 лютого – день народження Естонії. До сих пір ця дата була найважливішою в календарі кожного глави уряду”, – заяви екс-прем’єр Рийвас.

Related Posts