Аналітика Новини Міжмор'я Польща

Радник президента: Напруга на лінії США – Іран не загрожує Польщі

Як повідомлено в Канцелярії президента, польська сторона стежить за розгортанням подій. Іран попередив, що за смерть генерала Касема Сулеймані буде відплата

Радник польського президента Павел Салек заявив, що Польщі не загрожує напруження між Сполученими Штатами та Іраном. Очільник Польщі Анджей Дуда обговорив це питання, зокрема, з польськими дипломатами, передає Польське радіо.

«Президент провів консультації з послом у Вашингтоні (Пйотром Вільчеком – ред.) і послом в Ізраїлі Мареком Маґєровським. Також із Бюро національної безпеки, Міністерством закордонних справ і нашими союзниками; ці розмови відбуваються індивідуально та за посередництвом президентських служб і МЗС. Ми чекаємо на розвиток подій. Маймо надію, що ситуація заспокоїться, бо це дуже важливо для безпеки там у регіоні і для нашої безпеки, хоч сьогодні немає прямої загрози для Польщі», – сказав радник президента Павел Салек.

Анджей Дуда в постійному контакті з Міністерством закордонних справ і Міністерством національної оборони, – додав речник президента Блажей Спихальський. За його словами, ситуація, яка стосується США та Ірану, напружена, а всі рішення, також про те, чи польські солдати залишаться в Іраку, мають бути узгоджені із союзниками Польщі. Напруження між США та Іраном є темою зацікавлення також у межах НАТО.

Іран попередив, що за смерть найважливішого військового командира буде відплата. Генерал Касем Сулеймані загинув 3 січня внаслідок американського повітряного удару з використанням безпілотника, неподалік аеропорту в Багдаді. Він був відповідальним за більшість іранських військових операцій на Близькому Сході. Вважається, що саме він переконав Росію ввійти до Сирії і підтримати правління президента Башара Аль-Асада. За повідомленням США, рішення про ліквідацію генерала прийнято через його плани нападів на американців. Разом з генералом Сулеймані загинуло ще п’ять осіб, у тому числі лідер проіранських Сил народної мобілізації в Іраку.

В Ірані оголошено триденний національний траур. Влада заявила, що це вбивство сприймає як оголошення війни Вашингтоном.

Related Posts