Антиросійський фронт Новини Міжмор'я Позиція Польща Співробітництво

Сейм Польщі ухвалив резолюцію щодо російського перекручування історії

Сейм Республіки Польща прийняв резолюцію стосовно маніпулювання фактами та перекручування історії російськими політичними діячами з метою дискредитації Польщі.

Після  зачитування в Сеймі спікером Ельжбетою Вітек змісту резолюції та пропозиції прийняти її без голосування, присутні парламентарі на пленарному засіданні встали з місць і підтримали документ аплодисментами. Хоча, наприклад, скандальний польський парламентар Януш Корвін-Мікке, резолюції не підтримав.

У Резолюції зазначено: “Сейм Республіки Польща засуджує провокаційні і брехливі висловлювання представників вищих органів влади Російської Федерації, які намагаються перекласти на Польщу відповідальність за початок Другої світової війни. Величі нації та відносин між державами неможливо побудувати на брехні і фальсифікації історії, тому Сейм Республіки Польща зобов’язаний нагадати вам, що до початку Другої світової війни привели два тодішні тоталітарні режими: гітлерівська Німеччина та сталінський Радянський”.   

Резолюція, прийнята польським законодавчим органом, нагадує, що після укладення 23 серпня 1939 року в Москві “ганебного пакту Молотова-Ріббентропа” першими жертвами двох тоталітарних систем стали насамперед Польща і країни Центрально-Східної Європи. Таким чином, резолюція стала відповіддю на недавні заяви президента РФ Владіміра Путіна, щодо вини Польщі у розв’язанні Другої світової війни. Російський диктатор заявив, що змова західних держав з Гітлером проклала шлях до Другої світової війни.  Таким чином Путін виправдовував введення радянських військ в Польщу в 1939 році тим, що начебто уряд Другої Речі Посполитої не був здатний контролювати свою армію, тому радянські війська прийшли як “визволителі”.

Путін також назвав “сволотою і антисемітською свинею” посла Польщі в нацистській Німеччині Юзефа Липського, який підтримував ідею Адольфа Гітлера вислати польських євреїв в Африку. Одразу після цих слів до МЗС Польщі викликали російського посла. А прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький у відповідь на  російські звинувачення заявив, що президент Росії Путін вже неодноразово свідомо брехав та перекручував польську історію.

Related Posts