Новини Міжмор'я Польща

Польща зароблятиме на продажі облігацій з від’ємними відсотковими ставками

Польський уряд повертатиме менше коштів, ніж позичив. Йому вдалося продати облігації з від’ємною відсотковою ставкою, передає Польське радіо.

Швейцарія, більшість держав Єврозони з Німеччиною на чолі, Японія – це коло країн, котрі сплачують за свої облігації менше нульової відсоткової ставки. Хтось їм позичає кошти і ще за це платить. Польща саме приєдналася до цієї престижної групи, оскільки такі умови одержав польський уряд, інформує портал businessinsider.com.pl.

Міністерство фінансів Польщі продало облігації номіналом у євро на 200 млн євро, йдеться у повідомленні. У перерахунку – це понад мільярд злотих. Ніби нічого особливого і сума також не є дуже великою, як для рівня державних фінансів. Однак є щось, що може здивувати.

Йдеться про відсоткові ставки. Уряд хотів продати папери з нульовим відсотком, інакше кажучи, він хотів позичити кошти і нічого за це не заплатити. Виявилося, що він не тільки нічого не заплатить, а навіть отримає за це гроші. Попит був настільки великим, що відсоткова ставка виявилася від’ємною, тобто Польща поверне менше, ніж позичила.

«Номінальна вартість облігацій зі строком погашення 22 січня 2021 року склала 200 млн євро. Дохідність облігацій склала -0,31 відсотка з річним купоном 0 відсотків», – повідомило міністерство.

Емісію для Польщі організував німецький Commerzbank у форматі private placement, тобто вона була адресована безпосередньо конкретним інвесторам.

Related Posts