Новини Міжмор'я Позиція Польща

Анджей Дуда про Голокост: Правда, яка не може померти

З нагоди 75-ї річниці визволення концтабору Аушвіц висловив заяву, яка, серед іншого, промує польський історичний наратив в закордонній пресі у відповідь на маніпуляції зі сторони Росії, передає Польське радіо.

Президент Польщі Анджей Дуда висловив заяву під назвою «Правда, яка не може померти», у якій він нагадує про визволення німецького нацистського табору смерті Аушвіц. Зокрема, він пише про жах Голокосту, підкреслюючи при цьому, що пам’ять про винищення важка, але важлива. «Майбутнє світу ми повинні формувати, спираючись на глибокому розумінні того, що понад 75 років тому трапилося у серці Європи», – наголосив президент Польщі.

Анджей Дуда згадує також причини, котрі призвели до початку Другої світової війни, підкреслюючи у цьому роль Радянського Союзу. «Ми не можемо забувати про те, що останній, вирішальний крок перед Другою світовою війною – без якої не було б трагедії Голокосту – це таємні домовленості Гітлера і Сталіна 23 серпня 1939 року», – йдеться у заяві президента.

«Правда про Голокост не може померти», – сказав президент Польщі, закликаючи берегти пам’ять про трагедію і розповідати іншим. «Не можна цього деформувати, ані робити інструментом для будь-яких цілей. Задля святої пам’яті про винищення євреїв та шани для інших жертв тоталітаризмів ХХ століття, ми не можемо і не будемо цього толерувати», – написав президент Анджей Дуда.

Польський президент у заяві також згадав про роль Польщі у передачі світу правди про цей злочин. З цієї нагоди у тексті він згадує про постать ротмістра Вітольда Пілецького чи Яна Карського. Він також говорить про поляків, які рятували єврейських співгромадян. «Значний відсоток врятованих у часи Голокосту завдячують своїм життям тисячам польських Справедливих серед народів світу», – зазначив президент.

Історично-освітню кампанію «Правда, яка не може померти» підготували Польський національний фонд і Інститут нових медіа. У рамках цієї кампанії заяву Анджея дуди можна буде прочитати різними мовами у найбільших світових медіа, наприклад, у The Washington Post, Le Figaro або Die Welt. У рамках кампанії також буде опубліковано ряд статей авторства польських істориків.

Нагадаємо, 27 січня 2020 року відбудуться урочистості з нагоди визволення концтабору Аушвіц-Біркенау на території Державного музеї «Аушвіц-Біркенау».

Related Posts