Новини Міжмор'я Позиція Польща Співробітництво США

Посол США в Польщі: Купівля F-35 зміцнить наше партнерство для спільної безпеки

31 січня міністр національної оборони Польщі підпише контракт на закупівлю 32 американських літаків п’ятого покоління F-35, передає Польське радіо.

Винищувачі F-35 збільшать сумісність Польщі з американськими силами та зміцнять наше партнерство задля спільної безпеки. Про це заявила посол США в Польщі Джорджет Мосбахер.

У п’ятницю, 31 січня, у містечку Демблін, що на сході Польщі, міністр національної оборони Маріуш Блащак підпише контракт на закупівлю 32 американських літаків п’ятого покоління F-35. Міністр повідомив, що вартість угоди складає 4,6 млрд додарів.

Про завершення контракту на закупівлю F-35 до кінця січня Міністерство націольнальної оборони Польщі заявило наприкінці минулого року. Відповідно до заяв, зроблених торік виробником F-35, компанією Lockheed Martin, перші літаки для Польщі мають доставити в 2024 році, залишаючись спочатку в США, де вони будуть використовуватися для підготовки пілотів та наземного персоналу. Через два роки F-35 вступлять на службу в Польщі.

Американська компанія оголосила про зниження цін на літаки та експлуатаційні витрати; ціна за годину польоту нині складає приблизно 44 тис. доларів США, і її хочуть зменшити до 25 тис. доларів.

План технічної модернізації на 2021-35 роки, крім придбання бойових літаків п’ятого покоління (програма “Harpia”), передбачає доповнення їх безпілотними системами, які виконують розвідувальні та бойові завдання.

Related Posts