Інші Позиція Про Україну Співробітництво

Угорський єврокомісар рекомендує Україні змінити закон про мову

Комісар Європейського Союзу з питань європейської політики сусідства і розширення Олівер Варгеї наголосив, що Київ зобов’язаний  втілити рекомендації Венеціанської комісії та змінити діючий закон про захист державної мови.

Таку заяву європейський чиновник зробив на пресконференції в Брюсселі, яка проводилася за підсумками Ради асоціації Україна-ЄС – повідомляє “Європейська правда”.

“Ми також погодились з необхідністю забезпечити повагу прав, які вже здійснюють особи, що належать до національних меншин. У цьому контексті ми відзначили кроки України для імплементації рекомендацій Венеційської комісії і підкреслили потребу повністю імплементувати ці рекомендації “, –  наголосив Варгеї.

Минулого року Венеціанська комісія Ради Європи опублікувала висновки щодо українського закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, де заявила, що нібито український закон не дотримується балансу між захистом української мови та гарантуванням прав мовних меншин.

Схваливши окремі положення українського мовного закону, Венеціанська комісія рекомендувала  Києву переглянути ті мовні норми, які впроваджують різницю у правах трьох груп мов, зокрема – корінних народів та офіційних мов ЄС. Також Комісія рекомендувала переглянути ті положення, які встановлюють відповідальність за порушення українського мовного закону. Наприклад, щодо “викривлення державної мови у офіційних документах” та надати більші можливості використання мов меншин у певних державних послугах, насамперед у діяльності екстрених служб.

Уповноважена із захисту державної мови Тетяна Монахова вже зазначила,  , що Україна  імплементує частину рекомендацій Венеціанської комісії щодо мовного закону та зауважила, що наразі готується закон про нацменшини, де “всі побажання будуть прийняті до розгляду”.

Related Posts