Аналітика Експертна думка Новини Міжмор'я Польща Про Україну США

Експерт: Захід повинен «протистояти російській агресії, особливо в Україні»

Колишній посол США у Польщі Даніель Фрід, вважає, що «не можна реалізувати тверду західну політику щодо Росії без Польщі», передає Польське радіо.

Польща перемагає Росію в суперечці за історію; у цьому спорі Варшава отримала величезну підтримку, зокрема, від західних дипломатів та Європейського Союзу, – оцінив у розмові з польським прес-агентством (РАР) колишній посол США у Польщі Даніель Фрід.
Вважаючи коментарі президента Росії Владіміра Путіна щодо ролі Польщі у Другій світовій війні «огидними», Фрід ствердив, що Варшава «виграє суперечку за історію». У цьому контексті колишній дипломат зазначив, що розповідь Путіна «поставлена під сумнів», і що Польща отримала «величезну підтримку», в тому числі від дипломатів із західних країн та Європейського Союзу.

Даніель Фрід, який зараз є експертом неурядового аналітичного центру Атлантична рада, попередив, що конфлікти Варшави з Берліном і Брюсселем «дають Росії шанс, які Путін використовуватиме». За його словами останні коментарі влади в Кремлі – це спроба «перевірити, які роздори можна викликати на Заході, між Польщею та Німеччиною, а також між Польщею та Ізраїлем».

За словами колишнього дипломата, Польща намагається переосмислити історію, Росії, натомість, цього бракує. Як приклад, вказав підтримку України, добрі взаємини з Литвою та відкриття столичного Музею історії польських євреїв POLIN.

«Путін хоче чистого міфу про російський героїзм у Другій світовій війні», – наголосив Фрід, підкреслюючи, що він не зменшує жертв радянських солдатів у боротьбі проти нацистів. «Проблема полягає в тому, що вони (тобто росіяни – РАР) підривають відносини між Гітлером та Йосипом Сталіном у 1939 році, пакт Молотова-Рібентропа, спільний нацистсько-радянський парад перемоги Польщі у Бресті», – сказав він.

Захід, продовжував Фрід, повинен «протистояти російській агресії, особливо, в Україні», «діяти солідарно» та «намагатися стабілізувати відносини з Росією, але не здаватися».
Колишній дипломат високо оцінив польських експертів, які займаються східними проблемами, наголошуючи, що їх експертиза «сильна і серйозна». «Тому я хотів би, щоб Польща мала кращі відносини з Берліном та Брюсселем. (…) Нам потрібна Польща. Не можна реалізувати тверду західну політику щодо Росії без Польщі як співавтора», – сказав він.

На запитання про включення України до цього процесу, Даніель Фрід підкреслив, що Київ треба повідомляти про політику щодо Росії, щоб «зрозумів, що ми робимо». Фрід висловив думку, що економічний успіх України підірвав би наратив Путіна.«Якби Україна досягла успіху йдучи шляхом польської систематичної трансформації, це було б добре для України, по-друге для всіх нас, по-третє для Росії, але не для Путіна», – заявив співрозмовник Польського пресового агентства.

Related Posts