Антиросійський фронт Балтія Інші Міжмор'я НАТО Позиція Польща Про Україну Співробітництво США

Більшість громадян держав НАТО не готові захищати союзників від російської агресії

За даними опитування Pew Research Center тільки в п’яти з 16 країн-учасниць Нато більшість громадян виступають за необхідність воєнного захисту союзників у випадку російської агресії.

На поставлене респондентам запитання, чи повинна їхня держава діяти військовою силою заради оборони території країни-союзника від ймовірного нападу РФ, більше половини опитуваних ствердно відповіли тільки в п’яти з 16 країнах-членах Нато: Нідерландах, США, Канаді, Сполученому Королівстві та Литві.

Загалом у 16 країнах, в яких проводилося опитування, 50% респондентів вважають, що їхня держава не зобов’язана захищати союзника воєнними методами у випадку нападу Росії. І лише  в середньому 38%  вважають, що повинні надати союзнику збройну допомогу.

Останнім часом в громадян країн-членів Нато почала знижуватися ступінь переконання, що їхня країна повинна відповісти зброєю на ймовірну агресію Росії щодо союзника по Альянсу. До прикладу,  в Італії лише четверта частина опитуваних в 2019 році вважає, що їхня держава повинна захищати союзника по Нато, в порівнянні з 40 % в 2015 році. Подібне зниження почуття громадянської колективної відповідальності спостерігається і в Польщі  – падіння на 8 процентних пунктів, Іспанії -7, і Франції -6. Натомість у Британії з 2015 року підтримка ідеї захисту країни-союзника по Нато зросла на 6 пунктів.

Більшість респондентів  в 10 країнах-членах Нато переконані, що їхня країна не повинна застосовувати воєнну силу для захисту союзника, а найбільше таких виявилося в Болгарії, Італії, Греції, Німеччині та Іспанії. В Польщі ж настрої розділилися приблизно порівну.

Це означає, що у навіть успішна євроатлантична інтеграція України не є гарантією повноцінної безпеки нашої держави. Тож додаткові оборонні альянси та інтеграційні проекти на теренах Міжмор’я в рамках чи поза рамками Нато, будуть корисними для безпеки усіх країн регіону.

Related Posts